{ "title": "Aşırı Kulak Çınlaması", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/asiri-kulak-cinlamasi.gif", "date": "21.01.2024 07:03:05", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Kulak çınlamasına tıp dilinde \" Tinnitus \" adı verilir. Kulağın içinde sanki zil çalıyormuş gibi ses duyma olayıdır. Bu ses çok kalın veya çok ince bir ses olabilir. Bazı tinnitus çeşitlerinde kişi sadece kendi bu sesi duyarken bazı durumlarda dinleyen kişide duyabilir.

Kulak çınlaması zaman zaman olup geçtiği gibi sürekli de duyulabilir.

Tiinitus, genellikle ancak mikroskopla görülebilecek kadar küçük olan sinir uçlarında meydana gelen hasarlardan dolayı oluşur. Bu sinir uçları sağlıklı duymaya yarar ve aldığı en ufak hasardan sonra kulak çınlamasına veya işitme kaybına neden olmaktadır. Yaşlılıkla birlikte bu sinir uçlarında değişiklik meydana gelebilir ve bu yüzden çınlama oluşabilir. Özellikle günümüzde kulak çınlamalarının en önemli sebeplerinden biri yüksek sestir. Özellikle kulaklıkla yüksek sesli müzik dinlemek sinir uçlarını aşırı yorduğundan ileride kalıcı hasara yol açar. Ama bu tehlikenin bilincinde olmayan çoğu insan bu hatayı yapmaktadır.

Kulak Çınlaması Neden Olur?

Kulak çınlamasının sadece hasta tarafından duyulduğu subjektif tinnituslarda sebep çok fazladır. Küçük bir kulak kiri geçici olarak tinnitusa neden olabilir. Kir temizlendiğinde kulak normale döner. Enfeksiyon, kulak zarında meydana gelen delinmeler, orta kulakta sıvı birikmesi gibi nedenler olabilir. Kulak çınlaması anevrizma veya dengeyi sağlayan sinirlerde meydana gelmiş bir tümörden de meydana gelebilir. Bu olaya \" akustik nörinom \" adı verilir. Bu tarz kulak çınlamasında işitme kaybı da olabilir. Yüksek ve düşük tansiyon, alerji, şeker hastalığı, tiroit hastalıkları, baş ve boyun bölgelerine alınan darbeler, sakinleştiriciler, bazı antibiyotikler gibi çok çeşit sebepleri olabilir. Bu sayılan her durum için tedavi farklı olduğu için kulak çınlaması gibi durumlarda bu konuda uzmanlaşmış hekimlere muayene olmak gerekmektedir.

Kulak Çınlamasının Tedavisi Nasıldır?

Çınlamanın kaynağını bulmak tedavi için çok önemlidir. Teşhis için bazı işitme testleri ve tetkikleri yapılır. Tetkik ve işitme testleri çoğu zaman kulak çınlamasında gerçek nedeni bulmaya yetmez. Bazı durumlarda ilaçların faydası olabilmektedir.

İlaçların Fayda Vermediği Durumlarda Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
" } ] }