{ "title": "Baş Ağrısı Kulak Çınlaması", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/bas-agrisi-kulak-cinlamasi.gif", "date": "20.01.2024 10:54:45", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Baş ağrısı kulak çınlaması, olarak bilinen başlıca sebeplerden biri işitme kaybı, migren hastalığı olabilir. Kulak çınlamasını sadece biri bizi andığında değil bazı patolojik değişikliklerden de olabilmektedir. Tinnitus zaman zaman ortaya çıkabilir veya siz sürekli olarak bir ses duyabilirsiniz. Tek kulakta veya iki kulakta birden duyabilirsiniz. Bu çınlama sürekli olursa kişiyi oldukça rahatsız edebilir. Hatta bu çınlamalar kişilerin normal hayatlarını tetikleyen bir durum olacaktır.

Baş ağrısı ve kulak çınlamasının görülme nedenleri ise şöyledir
Küçük bir kulak kiri bile geçici bir süre tinnitus yapabilir. Bunun yanında kulak zarında delinme, orta kulakta sıvı birikmesi ve orta kulaktaki kemiklerin eklem yerinin sertleşmesi gibi daha önemli nedenlerde oluşabilir. Tinnitus baş ve boyun bölgesindeki damar genişlemeleri veya denge ve işitmeyi sağlayan sinirden kaynaklanan bir tümörden dolayı da olabilmektedir. Bu yüzden baş dönmesi, baş ağrısı, kulak ağrısı, kulak çınlaması sık görülür. Uğuldama, vınlama, vızıltı, çınlama şeklinde, şiddeti kişiden kişiye değişen ve kulakta veya bazen de ‘kafanın içinde' duyulan bir ses olarak tanımlandığı olur. Kulak çınlaması genel olarak başkaları tarafından duyulamaz ancak ender de olsa, dışarıdan da duyulabilen çınlamalar vardır. Gençlerde sürekli gürültülü ortamlarda bulunmak, yüksek sesle ve kulaklıkla müzik dinlemek ya da gürültülü iş makinelerine yakın çalışmak gibi nedenlerden kaynaklanan işitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilmektedir. Tıp dilinde vertigo denen baş dönmelerinin nedenleri çeşitlidir. Bunlardan başlıca şunlardır: Kulak ağrısı, kansızlık ve kan hastalıkları, beyin hastalıkları.

Kulak çınlamasının daha nadir görülenleri ise şöyledir
Kulak çınlamasına aşağıdaki belirteceğim olaylar veya birkaç tanesi izleniyorsa zaman kaybetmeden acilen doktorunuza görünün. Bulantı ve kusma, denge bozukluğu, baş ağrısı, işitme azlığı ve baş dönmesi. Bunlardan birkaçını yaşıyorsanız doktor tarafından acilen kontrol olmanız gerekmektedir. Fakat sadece kısa ve geçici süreli bir çınlama yaşıyorsanız endişe yapılmasına gerek yoktur. Kulaç çınlaması ve baş ağrısını evde siz kendinizde kolay bir yöntem ile geçirebilirsiniz. Örneğin bitki çayı yapıp karanlık bir oda seçin bitki çayını içtikten sonra sessiz karanlık odaya geçip birkaç saat dinlenin ve beyninizi de dinlendirin bu sürenin sonunda hem baş ağrınız kesilmiş hem de kulak çınlaması kesilmiş olacaktır. Çünkü kulak çınlaması ve baş ağrısının ana sebebi stres, yorgunluk, üzüntü gibi şeyler ile gelmektedir. Kulak çınlamasının herhangi bir yaşı yoktur ve hemen hemen her yaşta duyulur.
" } ] }