{ "title": "Bebeklerde İşitme Testi", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/bebeklerde-isitme-testi.gif", "date": "19.01.2024 01:06:14", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "Bebeklerde işitme testi, yapılmasının bir zorunluluk olması Sağlık Bakanlığı'nın aldığı en güzel kararlardan biridir. Çünki Türkiye'de her 100 bebekten üçünde doğumsal işitme kaybı görülmektedir. Doğuştan duyu bozukluklarından en fazla orana sahip olanı işitme kaybıdır. Yeni doğan bebeklerde işitme kaybının erken teşhis edilmesiyle tedavi ve rehabilitasyon imkânlarının faydası maksimum olabilmektedir. Çocuğun konuşma dilinin gelişmesi bebekliğinden itibaren sesleri duyabilmesiyle gelişmektedir.

İşitme kaybının erken teşhis edilmesiyle, erken işitme cihazının takılması ve işitme-konuşma eğitimine erken başlanması sağlanır. Bu da tedaviye olumlu etki yapmaktadır. İşitme testi sadece riskli doğumlarda mı yapılmalı? Hayır. Bunun nedeni: Yapılan araştırmalara göre işitme kaybı olan bebeklerin yüzde doksanının anne ve babasında işitme kaybı bulunmamaktadır. Bu yüzden işitme testi risk faktörü göz ardı edilerek tüm bebeklere uygulanmalıdır.

Bebeklere İşitme Testi Nasıl Uygulanır?

İşitme testinin iki ayrı tekniği vardır. Otoakustik emisyon testi ve BERA (İşitsel beyinsapı testi)'dir.
Bebeklerin İşitmediği Nasıl Anlaşılır?

Özellikle ilk üç ayda işitme testleri yanılgılara neden olabilir. Bu aylarda en iyi yöntem otoakustik emisyon testidir. 6. Aydan sonra ise BERA testi daha iyi sonuç verebilmektedir.

Doğuştan İşitme kaybının Nedenleri?
İşitme kaybının Erken Fark Edilmesinin Önemi

İşitme kaybı olan bebeklerin hem ruh sağlıkları bozuk olur hem de IQ değerleri düşük olur. Erken fark edilmediği taktirde rehabilitasyona ve tedaviye başlanamayacağı için, bu durum bebeğin gerek ruhi durumu gerekse sözlü konuşmasını etkileyecektir.
" } ] }