{ "title": "Bebeklerde Kepçe Kulak Tedavisi", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/bebeklerde-kepce-kulak-tedavisi.gif", "date": "20.01.2024 10:20:24", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Bebeklerde kepçe kulak tedavisi, kepçe kulak deformitesi henüz bebek anne karnında olduğunda oluşmaya başlar. Kulak kıkırdaklarının şekillenmesi anne karnında başladığından, kepçe kulak sorununun genetik bir etkenden kaynaklandığı düşünülmektedir. Toplumda %5 kadar etkili olan bu sorunun bebeklerde doğumla birlikte ortaya çıktığı görülmektedir. Okul öncesi dönemde kulaklarda olan kepçe kulak sorunu kıkırdaklar gelişimini tamamlanıncaya kadar müdahale edilerek düzeltilmesi mümkün olmaz. Ancak bebeklerdeki bu soruna doğumla birlikte 72 saat içinde müdahale edilerek düzeltme sağlanabilir. Bunun dışında kıkırdakların gelişiminin çoğunun tamamlandığı 5-6 yaşlarına kadar beklenmesi gerekir.

Bebeklerde doğumla birlikte kepçe kulak düzeltilmesi nasıl olur?

Anne karnında oluşan yelken kulak yani kepçe kulak deformitesi bebeklerde doğumdan hemen sonra fark edilirse, tedavi etme olanağı bulunmaktadır. Ancak bunun ilk 72 saat içinde yapılması gerekir. Çünkü bu süreçte bebeğin kulaklarında olan kıkırdaklar çok yumuşak dokuda olur. Bu süreçte bebeğe annesinden geçen östrojen hormonu kıkırdakların bu derece yumuşak olmasına neden olur. Eğer özel bantlar ve tellerle bebeğin kulaklarına müdahale edilirse, bu süreçte kepçe kulak görünümünde düzelme elde edilebilir. Bu süre geçirildiğinde, kulaklardaki bu sorunun düzeltilmesi için 5-6 yaşına kadar beklenmelidir. Çünkü kıkırdaklar bu sürede gelişecek ve kulaklar yetişkinlik dönemindeki boyutlarına ulaşacaktır.

Bebeklerde kepçe kulak ameliyatı ne zaman yapılabilir?

Uzmanlar bu konuda kulak kıkırdaklarının gelişiminin tamamlanmasını uygun görmektedir. Çünkü bebeklerde doğumla başlayan kepçe kulak sorununda, kulakların kıkırdakları 5-6 yaşına kadar ancak gelişir. Bu yaşlardan önce bebeklerin kulağına müdahale edilmesi sakıncalıdır. Halk arasında bebeklere kulaklara bant takılması ile bunun düzeltilebileceği düşünülse de bu mümkün değildir. Bu sorun bebeğin hatalı yatırılmasından da oluşmaz. Genetik olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bebeklere doğumdan sonra 72 saat içinde müdahale edilmediyse, bu şekildeki gereksiz uygulamalara girişilmemelidir. 5-6 yaşlarına kadar çocuklar genellikle aile içinde olduklarından, kepçe kulakları nedeniyle fazla alay konusu olmazlar. Fakat bu yaşlardan sonra bir okul yaşamı söz konusu olacağı için, çocuğun sosyal çevresi genişler. Bu tür dış görünümdeki sorunlar arkadaşlar tarafından daha kolay yüze vurulur. Çocuk arkadaşlarının fiziksel ve psikolojik baskısına maruz kalır. Acımasızca kepçe kulakları nedeniyle alaylara maruz kaldığında, bu sorun ileri yaşamında adeta bir takıntı haline gelebilir. Bu çocukların gelişiminde de olumsuz etkiler yapar. Bu yüzden aileler hassas olmalı ve çocuklarına kepçe kulak ameliyatını en uygun dönemde yaptırmalıdır. Bu sayede çocuklarında oluşabilecek psikolojik sorunların da önüne geçilebilir.

Kepçe kulak sorunu çocuklarda güvensizlik yaratabilir

Kız olsun, erkek olsun kepçe kulak her zaman büyük bir sorun olarak algılanır. Arkadaşları tarafından alaya maruz kalındığında, çocukların sosyal ilişkileri bozulur, okul başarıları bile düşer. Hatta ileride telafisi zor sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle bebeklerde kepçe kulak sorunu olduğu belirlendiğinde, ilk 72 saat süre kaçırılırsa kulağın tam gelişimi beklenerek, çocuklar bundan kurtarılmalıdır. 1-1,5 saat içinde kolayca yapılan bir operasyon çocuklarınızın kendilerine güvenmelerini sağlayacak kadar olumlu etkiler yapacaktır.
" } ] }