{ "title": "Bebeklerde Kulak Akıntısı", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/bebeklerde-kulak-akintisi.gif", "date": "20.01.2024 15:55:13", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Kulak Akıntısı, Genelde bebeklerde 6 ila 13 aylar arası kulak akıntısının en sık görüldüğü dönemlerdir. Gerek konuşarak derdini anlatabilen ve gerekse henüz konuşamayan bebeklerde, görülen rahatsızlıkların biri de kulak akıntısıdır. Bebeklerin kulaklarında banyo sonrası hafif bir su akıntısı olabilir ve bu normaldir. Bazen değişik renklerde de görülebilir. Bunlar sarımtırak veya kahverengimsi gibi kulak kiri olarak akıntılardır. Ancak genellikle bir bebeğin kulağından dışarıya sızan kulak kiridir. Kulak akıntısı ile ilgili kulak kiri, irin, sıvı ya da kan gelmesi ve yine enfeksiyona bağlı kulak akıntısının bir nedeni ise üşütmeden de olabiliyor. Ancak bu akıntı kanamalı bir şekilde geliyor ise yaralanma, dış kulağa yabancı cisim kaçması gibi.

Söz konusu kulak enfeksiyonları, sıvı birikimi ile kulak akıntısını tetikleyen bir durumdur. Fakat kulak zarının delinip iltihabın dışarı akması halinde mesela bir bebekte kulak enfeksiyonu olmuş ise içindeki iltihabı dışarı akıtır ve kendin bu şekilde gösterebilir. Yaralanma gibi kulak enfeksiyonu geçiren bebeklerde yastığına kulaklarından kuru kabuklanmış şekilde parçalar geliyorsa, kulak zarının yırtılmış ihtimali üzerinde durulur. Yalnız yine de bir akıntı görüldüğü takdirde bebeğin kulağında böyle bir akıntı varsa doktora gidilmesi gerekmektedir. Çünkü olabilecek kulak enfeksiyonu sinsi seyreden bir hastalıktır. Bu nedenle, olabilecek her türlü hastalıklara karşı bebeğinizin hassasiyetini aklınızda bulundurun.

Belirtileri; En belirgin olan belirti, geceleri başlayan bir kulak ağrısı olarak kendisini gösterir. Böyle durumda uykusuz ve huzursuz halinde şiddetli bir ağlama gösteren bebekler, bu rahatsızlıkları içinde kulakta akıntı, burunda tıkanıklık akıntı, ateş, öksürük, ishal gibi açığa çıkarırlar. Kulağında ağrı oluşan bir bebekte, kulağına dokunulduğu anda tepki verir. Burada hastalığın seyrini göstermektedir. Özellikle bebekleri üst solunum yollarında meydana gelebilecek rahatsızlıklara karşı korumasız bırakır. Bu durum bebeklerin boğazlarında yer edinen mikrobun kulağa ulaşması zor değildir. Sonrasında bebeklerde kulak enfeksiyonları ve iltihabını meydana getirmektedir. İlerleyen aşamalarda bebeğinizde hasarlar meydana getirebilir.

Tedavisi; Kulak enfeksiyonu tanısında öncelikle bebeklerin kulak akıntısından bir kültür örneği alınır ve enfeksiyon etkeni olan bakteri tanımlanır ya da kulak zarında ve içinde nasıl bir travma yarattığı tespit edilir. Eğer kulakta bir zedelenme varsa, antibiyotik damlalarla kulak zarının ve kulak yolu enfeksiyonlarının önlenmesi sağlanacaktır. Bebeğin kulağındaki akıntının kulak kiri veya kulakta biriken su gibi basit nedene bağlı ise bunun için tedavisi de basit olacaktır. Kulak yolunun bir tülbentle hafifçe temizlenmesi bile yeterli gelecektir. Yine de doktor gözetiminde kullanılan gliserinli damlalar daha faydalı olacaktır. Şayet bebeğin kulağına su kaçtıysa, bebek hafifçe yana çevrilir ve kulak memesine hafifçe hareketlerle bastırılarak suyu dışarı atmasına yardımcı olacaktır. Şayet kulak kiri gibi basit nedenlere bağlı bir akıntı ise evde kolaylıkla tedavisi yapılabilir.

Evde Tedavisi; Akan kulak kirini temiz bir tülbentle temizlemek, Kulak çubuğu ile fazla derine inmeden temizlemek, Doktor kontrolünde damla ve antibiyotik kullanımı, Gliserinli kulak temizliğinde kullanılması, Ağrı kesici ile ağrısını gidermektir. Sağlıkla kalın.

Bebeklerde Kulak Bakımı; Günlük bakımı için kaynamış ılık su ve steril gazlı bez ile yapılması, kulağa kesinlikle yabancı bir cisim sokulmaz. Kaynamış ılık su ile ıslatılmış gazlı bez ile kulağın dışta görünen kısmı ve kulak arkasına kompres yapılarak temizlenir. Diğer kulağa bir steril gazlı bez kullanılır.
" } ] }