{ "title": "Bebeklerde Kulak Kaşıntısı", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/bebeklerde-kulak-kasintisi.gif", "date": "20.01.2024 13:25:52", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Bebeklerde Kulak Kaşıntısı, Kulak bölgesinde meydana gelen kaşıntı kişiler için oldukça rahatsızlık veren ve kişiler için can sıkıcı olan bir durumdur. Kulak kaşıntısı meydana geldiğinde bunu kesinlikle kaşımadan halletmek gerekmektedir. Özellikle bebek yaştaki kimseler durumun farkında olamayacağından anne ve babaları kulak kaşıntısı durumunu dikkatlice takip etmelidir ve hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir. Bir yaşından küçük bebekler ağrının yerini tam olarak belirleme kapasitesine sahip değildir. Ağrı, kaşıntı veya benzeri rahatsızlık veren bir belirtinin, kulağın içinden mi yoksa dış çevresinden mi kaynaklandığını tam olarak kestiremezler. Derdini sözcüklere dökemeyen bebeğiniz size kulağına elini götürerek bir ipucu vermekte olabilir. Diş çıkartma, banyo sonrası kalan köpük, dış kulak yolu iltihabı, kulak enfeksiyonu, egzama ve alerji buna bağlı neden olabilir. Diş çıkarması ne alaka derseniz doğal olarak çoğu anne bebeğin diş çıkarması ile kulaklarını kaşıması arasında bir bağlantı kurmayı aklına getirememektedir. Oysa diş çıkarma bebeklerde kulak kaşıma nedenlerinin başında gelir.

Bebeğin kulağına asıldığı, kulağını çekiştirdiği, kaşıdığı veya dürtme hareketi yaptığı durumlarda ‘yüzücü kulağı‘ da denilen dış kulak yolu iltihabı söz konusu olabilir. Kulak enfeksiyonu ya da diğer adıyla orta kulak iltihabı bebeğin kulağını kaşımasına ve tırnaklamasına neden olabilir. Kulak enfeksiyonları 6 aylıktan 3 yaşına kadar olan çocuklarda oldukça yaygın olmaktadır. Çoğu bebekte kulak arkasında egzama görülmektedir. Oldukça kaşıntı yapan, alerjik bir durum olduğundan dolayı etkilenen bölgeyi bebeğin kaşımak istemesi de gayet doğaldır.

Bebeklerde kulak kaşıntıları neden olur?
Bebeklerde kulak kaşıntısı bir de şöyle meydana gelebilmektedir. Örneğin su çiçeği çıkartan bebek hem ateşlenir hem kulağını kaşır. Örneğin kabakulak geçiren bebek hem kulağını çekiştirir hem de kulağında şişme, kızarıklık meydana gelir. Sürekli olan kulak kaşıntısı doktor tarafından temizlenmesi gerekiyor ise temizlenmelidir. Bebekleri rahat uykusuna bırakmayan bu kaşıntı annelerin baş belasıdır ve her gece huzursuzlukla beraber annesini de uyutmaz. Bebeğinizin kulak kaşıntısı gittikçe artıyor ve şiddetleniyor ise mutlak şekilde doktor tarafından tedavi edilmelidir. Önemli bir nokta alerjiden şüphelendiğinizde kendi kendinize kesinlikle süt, yumurta benzeri temel besinleri doktora danışmadan. Bebeklerde sadece yiyecek alerjisi görülmez ve temel gıdaları gereksiz yere kesmek bebeğe daha çok zarar verebilir.
" } ] }