{ "title": "Bebeklerde Orta Kulak İltihabı", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/bebeklerde-orta-kulak-iltihabi.gif", "date": "21.01.2024 05:34:46", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Bebeklerde orta kulak iltihabı, Bebeklerde en sık görülen rahatsızlıklarda biri orta kulak iltihabıdır. Hastalık kalıtsal olarak ortaya çıkabileceği gibi genellikle soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Orta kulak iltihabında burun ve kulak arkasında bulunan kanal soğuk algınlığından dolayı kapanarak orta kulağın hava alması engellenir. Ardından bakteriler bu alana yerleşerek bölge mikrop kapar. Bu durumda ortaya çıkan hastalığı orta kulak iltihabı denir. Daha çok kış aylarında etkisini gösteren bir hastalık türüdür.

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Bebek kulağının ağrıdığı ağlayarak ya da sürekli kulağını ovarak belli eder. Tedavide geç kalındığında ya da tedavisi ihmal edildiğinde kulak zarı patlayabilir.

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Neden Olur?

Orta kulak iltihabı daha çok bakteri ve virüsler nedeniyle ortaya çıkar. Bazı durumlarda alerjik faktörlerde orta kulak iltihabına yol açabilir. Geçirilen soğuk algınlığı ya da üst solunum yol ile alakalı gelişen farklı bir hastalık orta kulak iltihabına neden olabilir. Aynı zamanda bebeğin sürekli yatarak beslenmesi de orta kulak iltihabı için bir neden olabilir.

Bebeklerde Orta Kulak İltihabının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Orta kulak iltihabında uygulanan tedavi 7-10 gün kadar devam eder. Aniden ortaya çıkabilecek olan hastalık uygulanan tedavi ile kontrol altına alınabilir. Orta kulak iltihabı bakteri nedeniyle oluştuğu için antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik yanında kulak damlası reçete edilebilir. Oluşan ağrıyı kesmek için ağrı kesici önerilir. Eğer bebek sık sık orta kulak ağrısına maruz kalıyorsa bebek için alerji tedavisi uygun görülebilir. Uygulanan tedavilere göre bebekte şikâyetler hala devam ediyorsa ufak bir operasyon söz konusu olabilir.

Bebeklerde Orta Kulak İltihabından Korunma

Bebek doğduktan sonra ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Rahatsızlığa maruz kalan çocuğun dinlenmesi ve tıbbi bakımının çok iyi yapılması gerekir. Bebeğin bulunduğu ortamda sigara içilmemeli, sigara içilen ortamlarda bebek bulundurulmamalıdır.

Bebek orta kulak iltihabına maruz kaldığında soğuktan korunmasına ve kulağına su kaçırılmamasına özen gösterilmelidir. Kış aylarında özellikle dışarı çıkarken bebeğin kulakları ve başının sıcak tutulması gerekir. Bebekte orta kulak iltihabı ile burun tıkanıklığı mevcutsa bebek için burun açıcı sprey kullanılmalıdır. Bu gibi durumlarda bebek için uygulanacak olan her tedavi doktor kontrolünde olmalıdır.

Orta kulak iltihabına maruz kalan bebeklerde duyma kaybı, menenjit, zatürre ve yüz felci gibi rahatsızlıkların görülme olasılığı da vardır. Bu nedenle orta kulak iltihabı belirtileri fark edildiğinde hemen doktora başvurulmalıdır. Bebek sese tepi vermiyorsa ve sürekli eli kulağında, kendini huzursuz hissediyorsa işitme kaybı yaşanabileceğinden hemen sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Bebeklerde Kronik Orta Kulak İltihabı

Bebeklerde gelişen orta kulak iltihabı kronik olarak ortaya çıkabilir. Akut orta kulak iltihabı eğer 3 haftadan daha uzun sürüyorsa iltihap kronikleşmiş olabilir. Orta kulak iltihabı sorununa maruz kalan bebekler diğer bebeklerden daha sık boğaz enfeksiyonuna yakalanır.
" } ] }