{ "title": "Dış Kulak İltihabı", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/dis-kulak-iltihabi.jpg", "date": "21.01.2024 15:00:33", "author": "Misra", "article": [ { "article": "
Dış kulak iltihabı, dış kulak kanalının tahriş olması ve iltihaplanması olarak bilinir. Tıp dilinde eternal otitis olarak adlandırılan rahatsızlık, halk arasında yüzücü kulağı olarak anılır. Dış kulak kanalında iltihabın yanında enfeksiyonda gelişebilir. En fazla görülen enfeksiyon kanalın içindeki cilt yapısının kat kat soyulmasıdır. Bir çeşit egzama olan enfeksiyonda ciltte çatlamalar ve kanalda mantar ve bakteri istilası yoğunlaşır. Kirli sularla temas etmek, hastalığı oluşturan en önemli etkenlerden biridir. Kulağın salgısını temizlemek çoğu zaman cildi tahriş eder, bölgede kaşıntı meydana gelir. Kişilerin toka benzeri materyallerle kulağını karıştırması yırtıklara neden olur. Bu hareketin aynı zamanda kulak zarını delme riski bulunmaktadır. Saç boyaları, spreyleri kulak kanalını tahriş eden sebepler arasındadır. Mantarlarda iltihaba sebep olabilir. Dış kulak kanalında en sık görülen mantar türü aspergillus niger'dir. İltihap genç yetişkinlerde daha sık görülür.

Dış kulak iltihabı belirtileri nelerdir?
Dış kulak iltihabının teşhisi nasıl yapılır?

Kulakta kaşıntı, pullanma ya da kanalda ağrı olması iltihabın belirtisi olabilir. Genellikle kulaktan akan kötü kokulu akıntı, akıntıdan sonra ağrıda azalma görülür. İltihabın kanalı tıkaması durumunda işitme kaybı meydana gelebilir. Otoskop adı verilen aletle dış kulak kanalına bakılarak, rahatlıkla hastalığın teşhisi yapılabilir. İltihaptan örnek alınarak, incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Kişileri rahatsız eden bir durum olsa da tedavi yapıldığında iyileşme olasılığı fazladır. Ancak şeker hastalarında tedavi geciktirilir ya da yapılmazsa, iltihap çevre dokulara, kıkırdaklara veya kemiklere yayılarak hasar meydana getirir.

Dış kulak iltihabı tedavisi nasıl yapılır?

Rahatsızlığınız varsa, doktora gitmeden evvel ağrıyı geçirecek önlemler alabilirsiniz. Bunun için kulağın üzerine ılık bir yastık koymak, aspirin ya da ağrı kesici içmek faydalı olacaktır. Teşhis edilen iltihap sonrası, kulak kanalı emme aleti yardımıyla ya da pamuklu bir çubukla temizlenmelidir. Bu işlem ağrının geçmesine yardımcı olacaktır. Ardından iltihabı azaltmak ve kaşıntıyı kesmek için, kortikosteroidli kulak damlası, enfeksiyonu kontrol altına almak için antibiyotik kullanılmalıdır. Ağrının şiddetli olması halinde ağrı kesiciler kullanılabilir. Tedavi sırasında kulağa su kaçırmamaya dikkat edilmelidir. Alınan örnekle enfeksiyona sebep olan organizma belirlendiyse, buna etkili olabilecek antibiyotik kullanılabilir. Mantardan kaynaklanan iltihap tespit edildiğinde ağızdan alınacak ilaçlar, sülfanilamid toz, kulak damlası kullanılabilir. İltihabın sebebi mantarsa, tekrarlama olasılığı fazladır.

Dış kulak iltihabı nasıl önlenir?

Bu rahatsızlığın önlenebileceğini unutmamak gerekir. Banyo ve yüzme sonrasında kulakların kurutulması, kulak kanalının nemli kalmasını önleyeceğinden, enfeksiyon gelişimine zemin hazırlamayacaktır. Saçlarınız için spreyler, saç boyaları gibi kimyasalları kullanırken, kulağın kapalı tutulması kulak kanalına kaçmalarına engel olacaktır. Kulağın yabancı nesnelerle karıştırılmaması da faydalı olur. Bunun gibi küçük tedbirlerle iltihaplanma kolayca önlenecektir.
" } ] }