{ "title": "İç Kulak Hastalıkları", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/ic-kulak-hastaliklari.gif", "date": "19.01.2024 05:32:50", "author": "Yeter Aydoğan", "article": [ { "article": "
İç Kulak Hastalıkları, İç kulakta 2 tane organ bulunur. Bunlar yarım daire kanalları içerisinde yer alan denge organı ve salyangoz içerisinde yer alan duyma organıdır. İç kulak organlarına ulaşılması diğer kulak organlarına ulaşmaktan daha zordur. Ayrıca iç kulak işitmenin yanı sıra vücut dengesinin sağlanmasında da önemli yere sahiptir. Bu yüzden iç kulak hastalıkları ayrı bir çerçevede incelenir. İç kulak hastalıkları organlarının yeri ve işlevi nedeniyle ayrı bir yere sahiptir. İç kulaktaki herhangi bir rahatsızlık baş dönmesine, dengesiz hareket etmeye sebep olabilir. Tüm bunlar hayatı etkileyen çok önemli sorunlardır. Ani kazalara sebep olabilir, ölüme yok açabilir. İç kulak hastalıklarının başlıca belirtileri; kulak ağrısı, kulak çınlaması, kulaklarda baskı hissi, ani duyma kaybı, şiddetli baş dönmesi, sersemlemek, yorgunluk, konuşmada yaşanan bozukluktur.

Kulak hastalıklarını tedavi etmede teşhis ve hastalığın sebebini bulmak gerekir. Sebebi belirlemek için öncelikle kulak muayene edilir. Dış ve orta kulaklara dışarıdan kontrol yapılır. Eğer o kısımlarda hiçbir şekilde hasar bulunmamışsa iç kulağın kontrol edilmesi gerekir. İç kulakta yapılabilecek kontrollerin en önemlisi odiometri adlı işitme ölçümüdür. Bu yöntem işitme kaybını ne düzeyde olduğunu, hangi frekanslarda meydana geldiğini, hasarın ne kadar olduğunu belirler. Odiometri dışında iç kulak hasarının sebebini belirlemek için bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans (Mr) uygulamaları yapılabilir. Tedavide ise birçok ülkede soft laser yöntemi kullanılır ve büyük oranda olumlu sonuç alınır. Fakat iç kulakla ilgili işitme kayıplarında, işitme kaybı kalıcı olabilir. Veya tümörlere bağlı işitme kaybında tümörden kurtulmak için işitme duyusunu feda etmek gerekebilir. Başlıca iç kulak hastalıkları:
Tüm bu iç kulak hastalıkları dışında hem çocuklarda hem de yetişkinlerde iç kulak enfeksiyonunun sebep olduğu rahatsızlıklar görülür. Genellikle menenjit, zatüre, su çiçeği, grip gibi hastalıklar iç kulakta virüs ve bakteri enfeksiyonlarına neden olurlar. Ayrıca sinüs ve boğaz rahatsızlıkları iç kulak basıncını arttırır ve bu sebeple iç kulak hastalıklarına sebep olur.
" } ] }