{ "title": "İşitme Cihazları", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/isitme-cihazlari.gif", "date": "19.01.2024 10:45:49", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
İşitme cihazları, işitme kaybı yaşayan kişilerin yaşam kalitesini arttırmak için üretilen işitme cihazları farklı çeşit ve özelliklerde kullanıcıların hizmetini sunulmaktadır. Farklı görünüm ve özelliklerde olan işitme cihazları mutlaka bir doktor önerisi ile kullanılmalıdır. Uzman doktor kişiye özel cihazı belirleyerek hastasına yardımcı olacaktır.

İşitme Cihazları

Kulak Arkası Cihazlar: Kulak arkası işitme cihazları en çok kullanılan ve tercihe dilen modellerden biridir. Kulak arkası cihazlar neredeyse tüm işitme kayıplarına uygundur. Kişi için özel olarak hazırlanan kulak kalıbı ile uygulanmalıdır. Hazırlanan kalıp kulağın içine, cihaz ise kulak arkasına yerleştirilerek kullanılır. Kulağa takılması diğer işitme cihazlarına bakarak zor olsa da kullanan kişi zamanla alışacaktır. Kullanıcı için en önemli avantajı tüm işitme kayıpları için uygun olması ve kulak arkasına takıldığı için kulakta oluşan kir ya da nemden dolayı etkilenmemesidir. Bu özellikleri nedeniyle oldukça sağlamdır ve uzun süre kullanılabilmektedir. Cihazın pil ömrü de diğer işitme cihazlarına nazaran daha uzundur.

Kulak İçi Cihazlar: Üretilen işitme cihazları içinde görsel anlamda en estetik ve ufak yapıda olan bir cihazdır. Cihaz kulak içine yerleştirildiği için kişiyi rahatsız etme olasılığı yoktur. Bu özelliğinden dolayı da genç kesimin en çok tercih ettiği model arasındadır. Kulak içi işitme cihazının kulağa yerleştirileme işlemi de oldukça kolaydır. Cihaz tamamen kişinin işitme sorununa göre özel olarak hazırlanır. Daha çok orta şiddette işitme kaybı yaşayanlar için uygundur. Konka olarak adlandırılan modelleri ileri derecede işitme kaybı yaşayanlar için de uygundur. Ancak cihaz kulağın içine takıldığı için nem ve kulak kirinden çabuk etkilenerek sık aralıklarla arıza sorunu yaşanabilir. Bu nedenle kullanan kişinin hijyene dikkat etmesi gerekir. Cihazın nem ve terden etkilenmemesi için kişinin nem ve ter giderici aksesuarlar kullanması gerekir. Estetik bir görünüme sahip olması ve hoparlörü kulak zarına yakın bir alanda olduğu için algılanan sesin doğal olması cihazın avantajıdır. Cihazın ses kontrolü el ya da otomatik olarak ayarlanabilmektedir.

Kanal İçi Cihazlar: Kanal içi işitme cihazları kulak içi cihazların daha küçüğüdür. Bu nedenle de dışarıdan kulak içi cihazlara göre fark edilmesi daha zordur. İşitme cihazı kulak kanalı şeklindedir ve kulak kanalı içine yerleştirilir. Kanal içi işitme cihazları hafif ve orta şiddetli işitme kayıpları için uygundur. Kanal içi işitme cihazları çocuk ve bebeklere önerilmemektedir.

Gözlük Tipi İşitme Cihazları: Gözlük tipi işitme cihazları daha çok gözlük kullanan kişiler tarafından tercihe dilmektedir. Kullanıcının bu tarz bir cihaz kullanabilmesi için mutlaka gözlük kullanması gerekir. Cihazın kulak ile bir ilişkisi yoktur. Ses kemik yolu ile kişiye ulaşır. Ancak kullanım alanı diğer cihazlara nazaran kısıtlıdır. Gözlük tipi işitme cihazı Miks türü işitme kayıpları için uygundur. Kullanımı oldukça kolaydır ve estetik anlamda sık tercih edilmektedir.

Cep Tipi İşitme Cihazı: Cep tipi işitme cihazları yaşı ilerlemiş kişilerin kumanda ile kontrol edebileceği türden aletlerdir. Bu nedenle de özellikle ileri yaştakiler çok tercih etmektedir. İsteğe bağlı her iki kulakta da kullanılabilmektedir. Kalem pil ile çalışmakta olup oldukça ekonomiktir. Yaşanan tüm işitme kayıplarına özel farklı modellerde üretilmektedir. Çok eski bir teknolojik alet olmasına rağmen günümüzde tercih edilen modeller arasındadır. Kablosu çabuk deforme olduğu için sürtünme sesleri kişiyi rahatsız edebilmektedir.

Biyonik Kulak: Biyonik kulak çocuklar için uygulanan bir işitme yöntemdir. Çocuk önerilen işitme cihazını kullanmış ancak, fayda sağlamamışsa, işitme kaybı çok şiddetli ise ve kullanan çocuk 18 aydan büyükse biyonik kulak tercih edilebilecek bir yöntemdir. Cihaz çocuğun sesi fark etmesini ve konuşma gelişimini geliştirmek için özel olarak tasarlanmıştır. Cerrahi ile iç kulağa yerleştirilir. Sesleri ilk önce sinyallere çevirir. Ardından sesleri iç kulak ve işitme sinirlerine ulaştırır.
" } ] }