{ "title": "İşitme Engelliler", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/isitme-engelliler.gif", "date": "20.01.2024 06:19:43", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
İşitme engeli, doğuştan veya sonra da herhangi bir sebepten işitme duyusu yeteneğinin kaybedilme halidir. İşitme duyusunun tamamı veya bir kısmı yitirilmiş olabilir. İşitme duyusunu sözel dili öğrendikten sonra kaybeden birey sözel konuşma becerisini devam ettirebildiği halde, doğuştan işitme engelli olarak doğan birey sözel dili öğrenme becerisi de oldukça zorlaşacaktır.

İşitme duyusunu kaybetmiş bireyler için özel tasarlanmış işitme engelli cihazları ile doğrudan iletişim sağlanamaz. Çünki işitme engelli olan kişi sözel dili öğrenemediği için konuşulanları duysa da anlayamaz. Bu nedenle engelli kişi dudak okuma eğitimi almışsa dudak okuyarak iletişim kurulabilir. Eğer dudak okuma eğitimi almamışsa sadece işaret diliyle anlaşmak mümkün olur.

Kısık İşitme Kayıpları

İşitme duyularını kaybetme seviyelerine göre sınıflandırılarak işitme seviyesine göre işitme cihazı kullanan bireylerdir. İşitme cihazlarının yardımı ile duyarak ve konuşarak iletişime geçerler. Her kısık işitme kayıplı birey farklı oranda duyarlar. 70 desibel ve altında işitme kısıtı olan engelliler işitme cihazlarına kolay adapte olurlar. 70 desibelin üstünde işitme kısıklığı olanlara işitme cihazlarının yardımı olmayabilir. Her ne kadar işitme cihazlarının faydası olsa da asla normal bir insan gibi duyamazlar. Sağlıklı bir kulağın yerini hiçbir cihaz alamaz. Bu kişiler, eğitim aldıkları taktirde mimik okuma sayesinde duyduklarını pekiştirirler.

İşitme Engeline Neden Olan Etkenler
İşitme Cihazı Nedir?

İşitme cihazları, kısmi işitme kaybı yaşayan insanlar için özel tasarlanmış, sesleri yükselterek bireyin duymasını sağlayan ve kulağa takılarak kullanılan bir cihazdır.

İşitme Engelliler Nasıl İletişim Kurarlar?
İşitme Engelli Biriyle İletişim Kurulurken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
" } ] }