{ "title": "Kepçe Kulak Estetiği", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/kepce-kulak-estetigi.gif", "date": "19.01.2024 15:23:10", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kepçe kulak estetiği, tıpta otoplasti denilen çoğunlukla kepçe kulakların düzeltilmesi, kulağın eksik kıvrımlarının şekillendirilmesi ya da kulakların küçültülmesi için uygulanan bir operasyondur. Kepçe kulak deformitesi doğumla birlikte başlar. Bu sorunun 5-6 yaşından itibaren yani kulağın gelişiminin çoğunun tamamlandığı dönemden itibaren düzeltilmesi mümkündür. Ruhsal sorunların bir nedeni olabilen kepçe kulak sorununun çocuklada okul çağından önce düzeltilmesi tavsiye edilir. Kepçe kulak estetiği sadece dış görünümde düzeltme yapılan bir estetik operasyon değildir. Hastalarda psikolojik olarak da düzelmeye neden olur.

Kepçe kulak deformitesi ne zaman başlar?

Bebeğin anne karnındaki gelişimi sırasında oluşmaya başlayan kulak deformitesi, bebeğin doğumuyla birlikte görülebilir. Bebeklerde kepçe kulak deformitesine ilk 72 saat içinde müdahale edilirse, bu sorunda düzelme sağlanabilir. Çünkü bebeğe doğum anında anneden geçen östrojen hormonu bulunmaktadır. Bu süreçte kulak kıkırdakları yumuşak olduundan, özel tellerin ve bantların kullanılmasıyla kepçe kulak düzeltilebilir. Eğer bu müdahale yapılmadıysa, sorunun giderilmesi için 5-6 yaşına kadar beklenmelidir.

Kepçe kulak estetiği ameliyatı kararı nasıl alınır?

Bu ameliyat kararını almakta zorlanan kişiler, deneyimli bir estetik cerraha danışabilir. Bu şekilde hastalar daha iyi aydınlanabilir ve ameliyatın gerekliliği hakkında daha iyi bir karar alınabilir. Muayenede kulakların yapısı incelenerek, sorunun nasıl düzeltileceğine karar verilerek, bir ameliyat planı yapılır. Kepçe kulak sorunu tek kulakta olsa bile, aradaki simetrinin sağlanması için her iki kulağa müdahale yapılabilir. Ameliyat kararı alınarak, hastaların ameliyat öncesinde ve sonrasında dikkat etmesi gerekenler konusunda bilgilendirme yapılır. Anestezi türü, cerrahi işlemlerin neler olduğu hakkında hastalara gerekli bilgiler verirlir.

Kepçe kulak estetiği nasıl yapılır?

Bu operasyon iki kulağa ayrı uygulanır. Kulakların normalde olması gerektiği gibi baş bölgesiyle 30-35 derece açı yapması sağlanır. Kulakların arkasından küçğk bir kesi açılır ve buradan kıkırdak dokuya ulaşılır. Burada kıkırdak doku törpülenerek, olması gereken büyüklüğe getirilir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra, kesi kendiliğinden eriyen dikişlerle kapatılır ve kulak başa özel dikişler kullanılarak sabitlenir. En son kulaklara sargı yapılarak operasyon sona erer. Eğer bir sorun yoksa hasta aynı gün bile taburcu edilebilir. Sonraki gün kulaklara pansuman yapılarak, kulaklar kontrol edilir. Kulaklarda 3-5 gün kızarıklık ve şişlik olması normaldir. Yapılan kesi kulak arkasından olduğundan, görünürde iz de kalmaz. Hastalar normal yaşamına daha hızlı döner. Kulaklardaki bandaj çıkarılınca, hastanın tenisçi bandı denilen bantı takması gerekir. Kepçe kulak estetiği kulaklarda kalıcı bir düzelme sağlar ve tekrar aynı şekil bozukluğu oluşmaz.

Kepçe kulak estetiği ne zaman gerekli olur?

Bu kulak deformitesi toplumda %5 kadar etkilidir. Doğuştan olan bu şekil bozukluğunungenetik olduğu düşünülmektedir. Bu operasyon kulak gelişminin tamamlandığı 5-6 yaşından itibaren her yaşta yapılabilir. Kepçe kulak sorunu başa yakın kulak kepçesindeki çanak gibi olan konkada büyüme, kulak ile baş arasındaki açının artması ve kulak kepçesindeki kıvrımların oluşmamasıyla ortaya çıkar. Doğumla birlikte var olduğundan, çocukları daha fazla etkilemektedir. Kulaktaki kepçe kulakğın fonksiyonları açısından önemli olduğu kadar, yüz estetiği bakımından da önemlidir. Bu sorun zamanla kişide sosyal sorunların ortaya çıkmasına neden olabileceğinden, özellikle çocukların sosyal ortama girdikleri okul çağından önce yapılması tavsiye edilir. Bu dönemde çocuklar arkadaşlarının alay konusu olabilir, kepçe, anten gibi tabirlere maruz kalabilir. Bu yüzden ihmal edilmemesi gereken bir sorundur.

Kepçe kulak estetiği ameliyatsız yapılabilir mi?

Yetişkinlerdeki kepçe kulak sorununda iple kepçe kulak estetiği denilen yöntemle kesiye gerek kalmadan deformite düzeltilebilir. Kulak cildine açılan küçük deliklerin içinde özel bir aletle geçirilen ip sayesinde kulak kepçesi geriye yatırılarak düzeltilebilir. Bu işlemin ardından hastalar hemen normal yaşamına geri dönebilir. Pansuman, dikiş, bandajlama ya da kontrol gibi uygulamalar olmaz. İple kulakta gerdirme yapıldığından sadece 1-2 gün hafif bir sızlama olur. Kulaklarının yeni görünümünü beğenmeyen kişiler içinde, hemen ipler kesilerek eski hale dönüşte kısa sürede gerçekleşir. İple kepçe kulak estetiğinde kulaklar sağlam bir iple gerdirilse bile, zamanla ipin yumuşak dokuya tututurulması yüzünden ipte gevşeme sorunu ortaya çıkabilir.

Kepçe kulak estetiği ameliyatında iyileşme

Hastalara operasyon sonrasında baskılı sargılar yapılır. Herhangi bir sorun olmadığından, hastanın aaynı günde evine dönmesi mümkündür. Bir sonraki gün kulaklara pansuman yapılır, 1-2 gün süren ağrlar için ağrı kesici ilaç kullanılabilir. Sargılar açıldığında, kulaklara birakaç gün tenisçi bandı takılmalıdır. Bu estetik operasyonlar çok kıısa sürede iyileşme gösterir. Kulakların gerçek ekli 1-2 ay içinde ortaya çıkar. Fakat bu süreçte görünümde hastayı rahatsız edecek bir durum olmaz. Kulak kepçesi arkasından kesi yapıldığı için, görünürde bir izde olmaz. Arkadan bile bakıldığında, iz belirsiz bir haldedir.

Kepçe kulak estteiği riskli bir operasyon mudur?

Bu ameliyatlarda risk oranı çok düşüktür. Buna rağmen cerrahi bir uygulama olduğundan, enfeksiyon, kanama, kan birikimi hematom gibi potansiyel risk faktörleri bulunmaktadır. Fakat operasyon Uzman ellerde yapılırsa, bu risklerden olabildiğince korunabilir. Hastaların estetik sorunları da olabilir. Kulaklarda asimetri oluşabilir. Genellikle hastaların çoğunluğunda ameliyattan önce kulaklarda asimetri olabilir. Bu ameliyatla kolay bir şekilde giderilemez. Eğer kulaklarda simetrik bir durum varsa ameliyatla asimetri oluştuysa, buna midahale edilmelidir. Operasyonun risklerinden biri de kulağın başa daha yakın hale getirilmiş olmasıdır. Bu tür sorunlar nadiren de olsa gelişebilir. Ancak bu konular hakkında hastaların bilgilendirilmesi gerekir.
" } ] }