{ "title": "Kulağa Tüp Takılması", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/kulaga-tup-takilmasi.gif", "date": "21.01.2024 13:07:43", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kulağa tüp takılması, bu uygulamada tüp orta kulağa hava akımının sağlaması amacıyla kulak zarına takılır. Kişide kronik orta kulak iltihabı varsa, kulağın içindeki sıvı yapışkan bir yapıya gelerek boşaltılması mümkün olmaz. Orta kulaktaki sıvı bu şekilde kalır ve tedavi uygulanmazsa, ortaya çıkan iltihaplanma kulak kemiğini eritecek seviyede olabilir. Bu kişide işitme kaybına neden olur. İler aşamada beyne kadar yayılan iltihaplanma menenjit sorununun yaşanmasına sebep olabilir. Bu yüzden kişilere hem ilaç tedavisi yapılmalı hem de kulağa tüp takılması gerekebilir. Tüple birlikte orta kulağa hava akımı sağlanmış olur. Orta kulak iltihaplarında kulak arkasından açılacak bir kesiyle, bu alanda enfekte olmuş sıvı ve dokular boşaltılabilir, kulak zarındaki deliğin kapatılması için ameliyat yapılabilir. Operasyon ertelendiğinde işitme kaybı artar, kişinin yaşam kalitesi düşer.

Kulağa takılan tüpler basınç dengeleme tüpü, miringotomi tüpü ya da ventilasyon tüpü olabilir. Bunlar metalden, plastik ya da teflondan üretilebilir, enfeksiyona neden olmayacak şekilde üzerleri özel bir maddeyle kaplanır. Tüpler kısa ve uzun süreli takılabilir. Kısa süreli tüpler 6-12 ay kadar kalır ve vücut bunu kendisi atar. Uzun süreli olanlarda büyük ebatta olduklarından, takıldığı yerde hareket etmeyecek şekilde olurlar. Bunlara genellikle kulak burun boğaz uzmanları tarafından çıkarılır. Nadiren vücut kendisi tüpü atabilir.

Kulağa tüp takılması nasıl olur?

Operasyon sırasında orta kulaktaki basıncın dengelenmesi için, kulak zarına küçük bir delik açılır. Genel anestezi verilen hastanın kulak zarında açılan 2 mm büyüklüğündeki kesikten sonra, tüp zarın üzerine mikroskopla yerleştirilir. Bu operasyon 20-30 dakika sürer. Çocuklarda geniz ameliyatı da yapılarak, östaki borusu açılır. Orta kulak iltihabı sık tekrarlıyorsa, kulağa tüp takılmalıdır. Herhangi bir komplikasyon olmadığında, hastanın 1 saatte taburcu edilmesi mümkündür.

Kulağa tüp ne zaman, kimlere takılmalıdır?

Sıvı orta kulakta uzun süre kaldığında, kişide işitme kaybı yaşıyorsa, kulağa tüp takılmalıdır. Çocuklar bundan daha fazla etkilense de yetişkinlerde de aynı sorunlar görülebilir. Konuşma sorunları, denge sorunları, kulak zarındaki şekil bozukluğu, işitme kaybı karakteristik etkilerdendir. Kulağa tüp takılması, en çok 1-3 yaş arası çocuklara uygulanır. Tüp takılması için aranan koşullar ise;
Kulaktaki tüp ne zaman çıkarılmalı?

Kulaktaki tüp 9 ay süreyle işlevini yerine getirdiğinde, sorun giderilmiş olur. Tüp 1 ay içinde dış kulak yoluna atılır. Bundan daha kısa sürede düşen tüp, orta kulakta sıvı birikmesine neden olabilir. Bu yeniden tüp takılmasını gerektirir. Tüpün geç düşmesi de kulak zarında kapanmayan deformasyonu düşündürür. Tüp kendiliğinden düşmediğinde, kulak burun boğaz uzmanı tarafından çıkarılmalıdır. Bazen tüpler yıllarca bile kulakta kalabilir.

Kulağa tüp takıldıktan sonra nelere dikkat edilmelidir?

Tüpün takılmasıyla birlikte kulakta oluşan ağrılarda azalma, bazen de ağrının yok olması görülebilir. Hastaya verilen anestezi sonucunda mide bulantısı, midede hassasiyet olabilir. Eğer kulak suyla temas edecekse, kulak tıkacı kullanılması tavsiye edilir. Çünkü kulağa su kaçması bakteri birikimine ve enfeksiyona neden olabilir.

Kulağa tüp takılmasının faydaları nelerdir?

Tüp takılması sayesinde orta kulaktaki işitme kaybı giderilir, orta kulak iltihabının tekrarlanmasına engel olunur. İltihaplanma nedeniyle oluşan denge sorunları, konuşma bozuklukları düzelir. Ayrıca uyku sorunları ile davranış bozuklukları da tedavi edilmiş olur. Bu yüzden gerekiyorsa kulağa tüp takılması ihmal edilmemelidir.
" } ] }