{ "title": "Kulak Anatomisi", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/kulak-anatomisi.gif", "date": "21.01.2024 00:43:31", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kulak anatomisi, kulak insanlarda denge ve işitme organıdır. Dışarıdan gelen ses dalgalarını toplayarak, bunları elektrik sinyallerine dönüştürür ve sinirler yardımıyla bunları beyne iletilir. Aynı zamanda başın duruşunu, konum değişikliklerini beyne ileterek, dengenin sağlanmasını sağlar. Bu organ sadece insanlarda değil, omurgalıların hepsinde aynı anatomik özelliklere sahip işitme organı olarak bulunur. Dünyada rüzgâr sesinden, yaprak hışırtısına, uçak sesine kadar oldukça geniş frekans aralığı olan sesleri algılayan kulak, canlılar açısından hayati öneme sahiptir.

Kulağın yapısı nasıldır?

İnsanlarda ve memelilerde başın iki tarafında da kulak bulunur. Kulağın anatomisi kafatasının dışından içe doğru 3 temel bölümden oluşmaktadır. Bunlar dış kulak, orta kulak ve iç kulak olarak tanımlanır. İşitmenin gerçekleşmesi için, her birine ayrı görev düşmektedir. Çevredeki sesleri toplama ve orta kulağa iletme görevi dış kulağa aittir. Orta kulakta gelen sesleri güçlendirerek, iç kulağa aktarmaktadır. İç kulak gelen titreşimleri burada elektrik sinyallerine çevirir ve beyne iletir. Vücudun denge organı da iç kulakta yer alır.

Dış kulak: Kulağın dışa açılan kapısıdır. Bu bölüm 2 kısımdan oluşur. Bu bölümlerin ilki başın dışında kalan ve belirgin şekilde çıkıntı yapmış olan kulak kepçesi, diğer kulak kepçesinin orta kulağa bağlantısını yapan dış kulak yoludur. Kulağın dışarıdan bakıldığında görünen tek kısmı olan kulak kepçesinin üzeri deriyle kaplıdır. Geniş ve kıvrımlı bir yapıya sahip kıkırdak dokudan oluşur. Adı gibi sesleri kepçeyle toplayarak, dış kulak yoluna iletir. Kısa bir kanal olan dış kulak yolunun içini döşeyen tabakanın altında kulak kiri yani buşon üretimini yapan küçük salgı bezleri vardır. Bu mumsu yağlı madde dıştan gelen toz ve kum gibi parçacıkların kulak zarına girmesine engel olur. Dış kulak yolunun iç kısmında kulak zarı denilen ince ve gergin bir zar vardır. Zarın üzerine gelen ses dalgaları ile titreşen zar işitmede önemli bir etkiye sahiptir.

Orta kulak: bu bölüm kafatasında şakak kemiği içene gömülen kulak zarının diğer tarafında bulunan küçük boşluktur. Boşluğun içinde biri kulak zarına temas eden, diğerleri de buna bağlantılı olan 3 kemikçik vardır. Kemikçiklerin şekilleri birbirine benzer olduğundan, çekiç, üzengi ve örs olarak adlandırılmışlardır. Bu kemikçikler ses dalgaları kulak zarına çarptığında, oluşan titreşimleri güçlendirerek iç kulağa iletmede rol oynarlar. Orta kulaktan başlayan ve burun arkasında olan geniz boşluğuna doğru açılan östaki borusu ise ağız ve burundan giren havanın orta kulağa ulaşmasını sağlar. Orta kulakta her zaman hava olması gerekir. Bunun nedeni kulak kepçesinden giren havanın kulak zarının dışına devamlı şekilde basınç uygulamasıdır. Eğer basınç dengelenemezse kulak zarında çökme olur ve titreşme olmaz. Kulak zarının gergin kalması için, her iyi yüzeyindeki basınç birbirine göre dengeli olmalıdır. Bu durum özellikle uçak yolculuklarında daha iyi anlaşılır.

İç kulak: bu bölüm işitme ve denge organlarını içerir. Yapısı salyangoz gibi olan iç kulağın içi sıvıyla doludur. İçini dolambaçlı kanallara bölen corti organı denilen incecik tüylere sahip hücreler vardır. Beyne ulaşan işitme siniri uçları ise buna bağlı olur.
" } ] }