{ "title": "Kulak Çökmesi", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/kulak-cokmesi.gif", "date": "19.01.2024 09:37:06", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
Kulak çökmesi, çoğu insanda görülen ve birçok nedeni olan bir hastalıktır. Bu hastalığın ilk oluşum evrelerinde hasta durumun farkında değildir. Bunun nedeni hastalık oluşurken kişide herhangi bir ağrı ya da sancı durumlarının oluşmamasıdır. Bu durumun böyle olması da hastalığın oluşurken erken teşhis ihtimalini ortadan kaldırmaktadır. Bu hastalık zamanla kişilerde ağrılara ve sancıya neden olabilen bir hastalıktır. Kulak çökmesi, kulağın en önemli bölgelerinden biri olan kulak zarının vakum etkisinden etkilenerek orta kulağa doğru çökmesidir. Bu çökme durumunda hasta herhangi bir sorun yaşamaz. Fakat bu hastalık etkilerini daha sonra hastada gösterir. Hastalığın orta evrelerinde hafif etkiler görülse bile kişi bu durumlardan çok fazla rahatsız olmadığı için bu durumları çok fazla önemsemez. İşte kişiler hastalığın son evresinde doktora şikâyetleri ile başvururlar. Bu sorun genellikle yetişkin insanlarda meydana gelen bir problemdir. Çocuklarda görülme sıklığı oldukça düşük olan bu hastalık aşırı yaygın bir hastalıkta değildir.

Kulak çökmesi durumunun olduğu kişilerde hastalık ilerlediği zaman işitme kayıpları aşırı kulak sancıları, kulak akıntıları gibi sorunlar baş gösterebilir. Kişi bu durumda doktora gitmek istemese bile bu ağrılardan dolayı doktora gitmek için mecbur kalır. Bunların yanında kişide şiddetli ve uzun süren kulak çınlamaları sorunu da görülebilmektedir. Bu kulak çınlamaları da kişiyi oldukça rahatsız ederek baş ağrılarına neden olur. Kulak çökmesini meydana getiren vakumun nedeni olarak hava alışverişinin sağlandığı östaki borusudur. Buradan sağlana hava alışverişi nedeni ile kulak zarına vakum etki edebilir. Bu etki eden vakumda kişilerde kulak çökmesi sorununa neden olabilir. Tüm bunların yanında kulağa alınan darbelerle şiddetli vakum etkileri gibi etkiler kulakta görülebilir. Bu tür sorunlarda kişiler cerrahi müdahalelere maruz kalmak zorunda kalabilirler. Tabi ki kişiler şikâyetlerinden kurtulmak umudu ile bu müdahalelerin bir an önce olmasını istemektedirler. Cerrahi müdahaleler öncesinde hastalarda bazı testler ve küçük işlemler yapılır. Bu durumlara rağmen östaki borusundaki tıkanıklık açılmazsa daha sonra cerrahi müdahalelere başvurulması gerekebilir.

Kulak çökmesi durumunda belirtileri nelerdir?

Kulak çökmesi ilk başlarda herhangi bir şikâyet göstermese bile daha sonraki zamanlarda birçok sorun ile karşınıza çıkarak sizi sınırlandırabilir. Genellikle ilk karşınıza çıkacak problem kulak bölgesindeki şiddetli ağrılardır. Bu ağrılar öyle derinlemesine olur ki kişide uyku bozuklukları, stres ve sinir etkileri oluşturabilir. Bu soruna uzun süreler müdahale edilmezse işitme kayıpları görülmeye başlanır. Kişi olduğundan daha zor duyabilir. Genellikle ağrı ve işitme kayıpları ile hastalar doktorlarına başvururlar. Küçük incelemeler ile doktor teşhisi koyabilir. Hastalığın dahada ilerlemesi durumunda kişide aşırı mide bulantısı hatta kusma bile görülebilmektedir. Kulağın vücuda bu denli etki etmesi sadece bir vakum etkisi ile oluşmaktadır. Böyle durumlarda kulakta oluşan hafif kanamalar hastalığın etkilerindendir. Bu kanamalar hastalarda endişelenmelere neden olabilir. Kulak çökmesi durumunda oluşan bu sorunlarla kulak zarı enfeksiyonları baş gösterebilir. Bu durumlarda kişiye doktorlar antibiyotik tedavisi uygulayabilirler.
" } ] }