{ "title": "Kulak Duymaması", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/kulak-duymamasi.gif", "date": "21.01.2024 12:33:55", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kulak duymaması, kulakların tıkanması anlamına gelir. Bu durumda kulakların duymamasını sağlayan ya da dıştan gelen sesleri tam olarak duyulmasını engelleyen bir sorun bulunur. Bu sorun genellikle geçici olsa da 5-7 gün içinde geçmeyen kulak duymama sorunlarında doktora gidilmesi gerekir.

Kulak duymama neden olur?

Kulaklarda tıkanmaya neden olan etkenler içinde orta kulakta oluşan basınç değişimleri, kulak kanalına girmiş küçük böcekler, kanala gire yabancı cisimler, kanalda kulak kiri birikmesi, kulak hastalıkları, kulağın içindeki büyümeler, enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar, sinüs enfeksiyonları, grip ve migren, kulağa kaçan su, yüksekte bulunma gibi etkenler alabilir. Boyun ve omuz bölgesindeki kas sıkışmaları da kulakta duymama sorununa neden olabilir. Bu sorunların bir kısmı da orta kulak ve yemek borusunu bağlayan östaki borusunda hasara neden olabilir. Bu bölüm orta kulağa hava girişini ve çıkışını sağlamakta ve böylece kulak zarına hava baskısı olur. Bu baskının kulak zarının iki tarafına eşit oranda yapılması gerekir. Östaki borusu tıkanırsa orta kulağa baskı azaldığından, kulak zarı içe doğru çekilir. Bu kulak duymaması sorunu yaşanmasına neden olur.

Kulak duymaması belirtileri nelerdir?
Kulak duymaması nasıl tedavi edilir?

Kulak durmama sorunu genellikle geçici olur. Fakat ortaya çıkan belirtiler iyi takip edilmelidir. Eğer kulakta rahatsız edici ağrı oluyorsa, sıvı geliyorsa hemen doktora gidilerek tedaviye başlanmalıdır. Duymama sorununa neden olan etkene göre bir tedavi uygulanmalıdır. Öncelikle kulakta oluşan ağrının ve rahatsızlığın giderilmesi amacıyla östaki borusu açılmalı ve oluşan basınç ortadan kaldırılmalıdır. Bunu sakız çiğneyerek, şeker yiyerek, nefes alınarak burun ve ağız kapatılıp nefes verip yapabilirsiniz. Sıcak duş alınması ya da sıcak bir yerde olmakta yararlı olur. Bunlar kulak duymama sorununu gidermediğinde, başka tedavilere yönelmek gerekir.

Kulağa kaçan su yüzünden duymama sorunu yaşanıyorsa, içerdeki iltihabın giderilmesi için antibiyotik tedavisine başlanır. Ağızdan ya da kulaktan damlatılan antibiyotikler bunun için kullanılabilir. Eğer enfeksiyon tedavi edilirse, kulak duymaması sorunu da giderilir.

Sinüslerdeki şişlikler nedeniyle oluşan tıkanıklıkta kulakta sıvı birikimi olabilir. Burundaki nemin azaltılmasıyla şişlikler ineceği için, duymama tıkanıklık sorunu giderilecektir.

Kulak tüplerinin kullanılması, içeride biriken sıvının çıkarılmasına yardımcı olur. Kişilerde tekrarlayıcı orta kulak iltihabı olursa, basit bir uygulama sayesinde sonradan oluşabilecek enfeksiyonlar önlenebilir, bunların hafif geçmesi sağlanabilir.
" } ] }