{ "title": "Kulak Egzaması", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/kulak-egzamasi.gif", "date": "21.01.2024 19:11:25", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Kulak egzaması, en yaygın cilt hastalıklarından biridir fakat aynı zamanda, sebepleri ve kesin tedavisi ile ilgili de tıp dalında sık rastlanan bir rahatsızlık türüdür. Egzamada cilt, vücut kaynaklı veya çevresel faktörler nedeniyle savunmaya geçerek iltihap yoluyla tepki verir. En kötü yönü ise kızarıklığa, kaşıntıya, sancıya, kuruluğa yol açan bir durumdur. Bazı egzama türleri, örneğin temas egzaması tek bir nedenden dolayı meydana gelirken, diğer egzama türleri pek çok faktörün bir araya gelmesiyle oluşabilir. Dış kulak egzaması, dış kulak cildinin kaşıntılı lezyonudur. Bu tür egzama en çok enfeksiyon ve alerji nedeniyle ortaya çıkar. Oluşan kaşıntıyı gidermek için kulağı parmakla, kulak çubuğuyla ya da yabancı bir cisimle kaşımak sorunu daha da arttırarak, enfeksiyonun çoğalmasına neden olabilmektedir. Dış kulak yolunda oluşan alerji kaynaklı egzamanın en bilinen sebepleri kişinin alerjik olduğu maddeleri içeren saç boyası, makyaj ürünleri, şampuanlardır. Şiddetli alerjilerde enfeksiyona da rastlanabilir. Alerji kaynaklı egzamada ise deriyi tahriş eden madde saptanmalı ve onun kullanımından kaçınılmalıdır. Hastalığın tedavisinde öncelikle egzamaya neyin neden olduğunu bulmak, kulak zarında delinme ya da farklı kulak hastalıkları olup olmadığını kontrol gerekir. Enfeksiyon nedeniyle oluşan egzama tedavisinde antibiyotik kullanılır.

Kulak deliği yağlı egzamanın sık görüldüğü yerlerden biridir. Özellikle bebeklerde daha sık rastlanmaktadır. Kulak içinde yağlı egzama dar alanda olması sebebiyle kaşınması zor bir yerdir ve kaşıntı hissini gidermekte zor olur. Kulak yolu da kısmen kıllı oluğu için mantar görülme ihtimali diğer kepçe ve arkası gibi alanlardan daha fazla olabilir ve ilaç uygulama zorluğu sebebiyle tedavisi de sıkıntılı olabilmektedir. Kulakta yağlı egzama varsa genellikle saçlı bölgede de olur ikisinin tedavisi farklı ilaçlarla yapılır, saçlı bölgedeki için climbazol içeren şampuanlar yanı sıra kortizon içeren solüsyonlar veya bitkisel kortizon olarak bilinen meyan kökü özütü içeren solüsyonlar kullanılırken kulak yolundaki hastalık için kortizonlu merhemler veya bunların yan etkisi olduğu için kortizonsuz merhemler tercih edilir. Kulak egzaması tekrarlayabilen bir rahatsızlık olup giderilebilen olması kişiyi oldukça rahatlatmaktadır.

Kulakta egzama oluşmaması için kişilerin kaçınması gerekenler ise şöyledir
Kulak egzamasının en sık rastlanan ve en çok şikâyet edilen tarafı ise gece kaşıntı yüzünden uyutmaması bu durumda doktorun vermiş olduğu antihistamin şurubudur. Kulak egzamasının tedavisi ise öncelikle egzamaya neyin neden olduğunu bulmak, kulak zarında delinme ya da farklı kulak hastalıkları olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Enfeksiyon nedeniyle oluşan egzama tedavisinde antibiyotik kullanılır. Bu rahatsızlık bir hafta sürebilir fakat 3- 4 hafta sürmesi halinde bir kulak doktoruna görünmeliyiz. Doktorunuz damla, merhem verdiğinde kullanarak giderebilirsiniz. Bir de evde sizin yapmanız gereken kulağa çok sıcak ve soğuk su değmemelidir. Ayrıca gece yatmadan önce ilaç varsa sürün yoksa zeytinyağını kulak çöpü ile azar azar sürün bu size rahatlık verip düzenli bir uyku sağlayacaktır.
" } ] }