{ "title": "Kulak İltihabı", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/kulak-iltihabi(1).jpg", "date": "21.01.2024 01:31:32", "author": "Cankat", "article": [ { "article": "
Kulak iltihabı, vücuttaki en önemli organlardan olan kulak, işitmemizi sağladığı gibi vücudun dengesini sağlamaktadır. Ayakta durmak, yürümek, koşmak, dengeli hareketler yapmak iç kulağın başarısıdır. Bu yüzden kulak sağlığını korumak oldukça önemlidir. Kulakta oluşan iltihap, kulağın dış kulak yolunda, iç kulakta ya da orta kulakta meydana gelir. İltihaplanma bölgede bulunan mikrop, enfeksiyon ya da bakteri sebebiyle oluşur. Her bölgede oluşan iltihaplanmalar farklı sonuçlar ve tedaviler gerektirir. Ancak her bölgedeki iltihaplanmanın ilk belirtisi arasında işitme problemleri yer alır. İç kulaktaki iltihaplanmalarda işitme kaybına denge sorunları eşlik eder. Bu yüzden hangi bölgede olursa olsun, mutlaka doktor tarafından tedavi edilmesi gereken bir sorundur.

Kulak iltihabı türleri nedir?

Dış kulak iltihabı: Dış kulak yolu ya da dış kulak iltihabı, dış kulağı saran kulak derisine bir bakterinin ya da mantarın yerleşmesiyle oluşan iltihaplanmalardır. Dış kulak bölgesinin nemli kalması, duş sonrası iyi kurutulmaması, havuz ya da denizde kulağın içine bakteri kaçması, tahriş olmuş olan derinin üzerinde mantar oluşumu gibi etkenler dış kulak iltihaplanmasına neden olur. Dış kulak yolunda bulunan mumsu yapıda olan kulak kiri, kulağın dış etkenlerden korunmasını sağlar. Kulak kirinin temizlenmesi, kulak yapısının sıcak, nemli ve karanlık olması sebebiyle iltihap oluşumuna sebep olur. İltihaplanmanın olması halinde, kulakta ağrı, kızarıklık, akıntı, kaşıntı meydana gelir. Bunun tedavisi iltihabın temizlenmesi, antibiyotiklerin ve damlaların kullanılması gerekir.

Orta kulak iltihaplanması: Kulağın bu bölgesinde oluşan iltihaplanmalar, bakteri ve virüsler sonucunda oluşan üst solunum yolu enfeksiyonlarından dolayı oluşur. Enfeksiyon burnun arka bölümünden orta kulağa ulaşan östaki borusuyla, içinde hava olan orta kulağa ulaşır. Bu bölgede bakteriler sıvılaşma oluşturarak, iltihaplanma meydana getirir. Bu iltihaplanmalar daha çok bebeklerde ve çocuklarda görülür. Kızamık, soğuk algınlığı, bademcik iltihabı gibi hastalıklardan sonra ortaya çıkan iltihaplanma ağrıya neden olur. Orta kulak iltihabının oluşmasında etken olan risk faktörleri şunlardır;
Ağrıyla kendini gösteren iltihaplanmada ateş, sağırlık ya da işitme kayıpları görülebilir. Bakteri kökenli iltihaplanma olduğundan, tedavide antibiyotikler kullanılır. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekli olabilir. Bu şekilde kulak zarı delinerek, iltihabın dışarıya boşaltılması sağlanır. Bazı hallerde ise kulak zarına tüp takılabilir. İltihabın sebebi virüsler olduğunda antibiyotik kullanılmaz.

İç kulak iltihaplanması: bu iltihaplanmalar orta kulak iltihaplanmalarının tedavi edilmediği ve ilerlediği hallerde meydana gelir. Bu halde işitme kaybının yanında, denge sorunları da yaşanacağından, tedavinin erken yapılmasında fayda bulunmaktadır.
" } ] }