{ "title": "Kulak Kanseri", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/kulak-kanseri.gif", "date": "20.01.2024 11:56:02", "author": "tuba eren", "article": [ { "article": "Kulak kanseri, Kulak kanseri nadir de olsa toplumda görülen kanserler arasında yer alır. Kulak kanseri dış kulağın derisi ile kaplı kulak kepçesinde ve dış kulak kanalında, orta kulakta oluşan kanserdir. Dış kulaktaki tümörler çoğu zaman deri kanserleridir. Dış kulaktaki ve orta kulaktaki kanserler daha çok epitel hücreli ve yassı kanserler olur. İşitme kaybı gibi sorunlarda yaşanabilir. Kötü huylu tümörler kulak etrafındaki lenf bezelerine yayılabilir ve bu lenf bezelerinin şişmesine neden olur. Çoğu zaman kulak kanserleri geç fark edilir çünkü büyüyene kadar tam da belirti vermez ya da hastalar bu belirtileri pek önemsemezler.

Kulak kanserinin belirtileri: işitme kaybı, dengesizlik, baş dönmesi, kulakla beraber kalp atışları, kulak ağrısı, kulak kepçesi etrafında lenf bezi, kulakta kanama ve dolgunluk hissi, şikâyetin olduğu tarafta yüz felci ve kulağın çınlamasıdır. Bazı virüsler de bu şikâyetlere sebep olabilirler. Bu yüzden yukarıda zikredilen şikâyetleri olan kişilerin en kısa zamanda doktora başvurmalarında fayda vardır.

Kulak kanserinde tedavi daha çok ameliyattır. Kötü huylu tümörler yani kanserler ve iyi huylu tümörler için tedavi olarak cerrahi yöntemlere başvurulur. Bu ameliyatlar esnasında bazen kulak dokusunda hasar meydana gelebilir. Bazı kulak kanseri hastalarında ameliyat esnasında kulaktaki dokularda hasar meydana gelebilir. Kötü huylu tümörleri tedavi ederken genelde kemoterapi tercih edilmez. Denge siniri kanserinde ise ameliyat yerine gama ışınları tedavisi yani gamma knife tedavisi yapılır.
" } ] }