{ "title": "Kulak Kıkırdağı", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/kulak-kikirdagi.gif", "date": "19.01.2024 10:55:58", "author": "özlem aksüt", "article": [ { "article": "
Kulak kıkırdağı, Kemik kadar sert olmayan aynı zamanda sert ve esnek bir bağ dokusudur. Dayanıklı ve damarsız bir dokudur. Kıkırdak beyazımtrak renkte olup hücreler dokular arası sızıntılar ile beslenmektedir. Kıkırdak hücreleri 15 ya da 20 mikron büyüklüğündedir. İlker yapılı olan ve üstün yapılı olan omurgalılarda embriyoların bütün iskeleti kıkırdak dokudan oluşmuştur. Erişkinlerde ise iskeletin bazı kısımlarında kıkırdak doku bulunmaktadır. Eklemlerin sürtünme yüzeylerinde kıkırdak doku bulunur ve sürtünmeyi azaltır. Eklemlerde kıkırdak dokunun olması, eklem yüzeylerindeki kireçlenmeyi aza indirmektedir. Kıkırdak dokunun bozulması durumunda eski haline gelmez. Birçok kıkırdak çeşidi vardır. Bunlardan bir tanesi saydam kıkırdak; eklemlerin yüzeylerini örten kıkırdaktır. Saydam kıkırdak burun, gırtlak, soluk borusu bronşlara destek sağlar. Bir diğer kıkırdak türü de telli kıkırdaktır. Telli kıkırdak omurlar arası diskleri ve menisküsleri meydana getiren kıkırdak türüdür ve son olarak da esnek yani elastik olan kıkırdak türü mevcuttur. Esnek kıkırdak ise kulak kepçesinin ve gırtlak kapağının destek iskeletinin husule getirir.

Kulak Kıkırdağı İltihabı; Kulak kıkırdağı iltihabı, kıkırdağı besleyen zarın akut bakteriyel iltihabıdır. Alınan bir darbe sonucunda oluşan yıpranma, yırtılma ve kanama gibi nedenlerle olabileceği gibi kronik orta kulak iltihabının bir komplikasyonu sonucu da iltihaplanma görülebilir. Kulak kıkırdağında görülen iltihaplanma belirtisi olarak, kulak çevresinde kırmızılaşma, ateş yükselmesi, kulak çevresinde lenf bezi büyümesi gibi belirtiler meydana gelir. Dolayısıyla iyi tedavi edilmezse şekil bozukluğu gibi önemli ve olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Genellikle tedavi şekli olarak antibiyotik tedavi uygulanır. Eğer apse oluşmuşsa boşaltılması gerekir.
" } ] }