{ "title": "Kulak Kiri Nasıl Temizlenir", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/kulak-kiri-nasil-temnizlenir.gif", "date": "20.01.2024 14:33:41", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kulak kiri nasıl temizlenir, kulak kiri birikimi olduğunda bu kulak yıkama işlemiyle temizlenebilir. Kulağın dış kulak bölümü kulak kepçesi ile dış kulak yolundan oluşur. Kulak kepçesiyle kulak zarı arasındaki tünel gibi kısım dış kulak yoludur. Bu bölüm kum saatine benzemekte yani orta kısmı daralmaktadır. Kemik ve kıkırdak dokulardan oluşan yapının dış kısmında cildin içinde kulak salgısını üreten özel salgı bezleri vardır. Bu salgı toz ve kumları tutarak, kulak zarının hasar görmesine engel olur. Bu salgı genellikle kurur ve içeriğinde bulunan toz ve kum parçacıklarıyla dışarı atılır ya da silinirse kulak kepçesine kayar. Kurumuş birikinti kulak kiri yani buşon olarak tanımlanır. Eğer bu salgı koyu olursa ya da tozlu ortamda çalışanlarda birikme yapabilir ve dış kulak yolunun tıkanmasına neden olabilir.

Kulak kirinin temizlenmesi için yapılan kulak yıkama işleminde, kulakta biriken kir mikroskobik görüntü ile vakumla çekilir ya da kulağa enjektörle verilen basınçlı suyla temizlenir. Dış yolunda tıkanmaya neden olan kulak kiri normal bir salgı olmasına rağmen, temizlenmediğinde zamanla ağrıya, kaşıntıya, hatta işitme kayıplarına neden olabilir. Kulak boşluğunda nemlenirse, enfeksiyonlar oluşabilir. Deri döküntüleri, yağ bezleri ile ter bezleri salgısının da burada birikmesiyle topaklaşma meydana gelebilir. Bunlar doğal olarak dışarıya atılamazsa, dışarıdan müdahale edilerek kulak kirinin temizlenmesi gerekir.

Kulak kirinin etkileri nelerdir?
Kulak kiri temizleme işleme nasıl yapılır?

Bu işlem dış kulak yolundaki kirin yani buşon salgısının temizlenmesi için yapılır. Kulak temizleme işlemi sırasında kulağa kaçan yabancı cisimlerde çıkarılabilir. Temizlik işleminde enjektörle verilen basınçlı suyun daha sonradan baş dönmesine, dış kulak yolunda enfeksiyona ve işitme kaybı gibi ciddi sorunlara neden olması yüzünden bu yöntem pek uygulanmaz. Kulak kiri temizleme işleminde İrrigasyon denilen suyla yıkama işlemi mutlaka uzmanlar tarafından yapılmalıdır. En sağlıklı kulak temizleme işlemi mikroskobik görüntü altında yapılan, kirlerin aspiratörle ve özel aletlerle yapılmasıdır. Bu temizlik işlemini kişilerde alışkanlığa neden olmaz. Eğer kişinin kulak zarında delik yoksa daha önceden kirin yumuşatılması amacıyla, banyo öncesinde kulağa 3-4 damla gliserin damlatılabilir. Kişiler yılda bir defa kulak burun boğaz uzmanına muayene olursa, kulak kirine erken müdahale edilmesi mümkün olur.
" } ] }