{ "title": "Kulak Kiri", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/kulak-kiri.gif", "date": "20.01.2024 18:39:22", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kulak kiri, kulak yapısında bulunan dış kulak kepçesi ve dış kulak yolundan oluşur. Dış kulak yolu kulak zarıyla kulak kepçesi arasında kalan tünel şeklindeki kısımdır. Şekli kum saatine benzer ve ortası dardır. Yapısı kemik ve kıkırdaktan oluşur. Dış kısmında derinin altında kulak salgısını yapan özel salgı bezleri vardır. Bu salgı dışarıdan gelecek toz ve kir parçalarını tutarak, kulak zarına ulaşmasına engel olur. Salgı çoğunlukla kuruyarak dışarı atılır ya da silinirse kulak kepçesine doğru iner. Bu kuru birikintiye kulak kiri yan buşon adı verilmektedir. Aslında bu bir kir değildir. Doğal bir vücut salgısıdır. Bazı kişilerde salgının koyu olmasında ya da tozlu bir ortamda bulunma nedeniyle birikim yapabilir ve dış kulak yolunun tıkanmasına neden olabilir.

Kulak kiri hangi yakınmalara neden olur?

Kulak kiri denilen bu salgı kulak yolunu korumakta ve burada geçici bir tabaka oluşturduğundan faydalıdır. Bu salgı olmadığı takdirde, dış kulak yolu kuruyabilir ve kaşıntılar olabilir. Bazı kişilerde kulak kiri herhangi bir yakınmaya neden olmaz, rutin kulak burun boğaz muayenesi sırasında belirlenebilir. Kulağın birinde ya da ikisinde birden tıkanıklık olursa, kişide geçici işitme kaybı, dolgunluk hissi, kaşıntı, ağrı, çınlama ve uğultu oluşabilir. İşitme kaybının derecesi farklı olabilir. Kişiler kulak kirinin neden olduğu işitme kaybı nedeniyle, kendilerini sosyal izolasyona alabilir.

Kulak kiri nasıl anlaşılır?

Kulak kiri tanısı otoskopik muayene sonucunda, kulak burun boğaz uzmanı tarafından konur. Bu muayene kulak kiri açısından tanı koydurucudur. Yakınmaları olan kişilerin doktora gitmeleri yararlı olur.

Kulak kiri tedavisi nasıl olur?

Kulak kiri tedavisinde farklı seçenekler bulunmaktadır. Bunun tercihin yapılması hastanın, doktorun ve sağlık kurumunun özelliklerine göre farklı olabilir. Tedavide serumenolitik damla kullanarak ya da suyla yıkama yapılarak, aspirasyon ve küretle çıkarma yöntemleri kullanılabilir. Kulak kiri hemen çıkarılmayacaksa, kiri yumuşatacak gliserin kullanılarak bir süre sonra aspirasyon yapılabilir. Bu yöntem daha kolay olduğu gibi, komplikasyona neden olmadan kısa sürede tamamlanır. Kulak yıkamada ise su ve damla kullanılabilir. Bu işlem nazik bir şekilde yapılmalıdır.

Kulak kirini kişi kendisi temizleyebilir mi?

Kulak kanalı genellikle temizliği kendisi yapar. Kulak zarından kepçeye kadar olan deri birikintileri yavaşça dışa doğru iter. Birikintiler devamlı şekilde dışa itilir ve kuruyarak düşer. Kulak salgısı sadece kulağın dış kısmında meydana gelir. Kişinin kulağını yabancı bir maddeyle temizlemeye kalkışması halinde, akıntı içe doğru itilir. Bu şekilde kulak kiri temizleneme. Kulak zarı hassas olduğundan bundan zarar görebilir ve yırtık oluşabilir. Kulak zarı delindiğinde, kullanılan damlalar nedeniyle kulak iltihabı oluşabilir. Delik kulak zarı olan kişinin kulağının yıkanması iltihap oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden kişilerin kulak burun boğaz uzmanına görünmesi en doğrusudur. Kulak yıkama alışkanlığa neden olmaz. Kulak salgısının koyu olması halinde, kanallar temizlemeyi sağlamadığında, kulak kiri birikimi alacağından, bu kişilerin yılda bir defa bile olsa kulak kirini temizletmesi gerekir. Yıkama yapılsa da yapılmasa da kulak kiri birikimi olur.
" } ] }