{ "title": "Kulak Kristalleri", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/kulak-kristalleri.jpg", "date": "21.01.2024 15:29:34", "author": "Oktuğ", "article": [ { "article": "
Kulak Kristalleri, İç kulak bilindiği üzere denge veren organdır. Kulak kanallarında minicik kum tanesi kadar partikülleri oluşur. Kristalleri yerinden oynatan nedenler, denge sistemine sinyal verirler. Nedenler arasında kulağa alınan bir darbe, uzun seyahat yolculuğu, geçirilen üst solunum yolu reaksiyonları gibi bağlayıcı nedenlerdir. Hastada bazen başa yönelik hareketlerle bu kristaller yerini değiştirir ve baş dönmesine sebebiyet verir. Bu baş dönmesi, vertigoya kadar ulaşan bir hastalıktır. Fazla görülse de tedavisi mümkün olan iç kulak hastalığı türüdür. Bu hastalık iç kulağa yerleşen keseciklerin içinde bunları algılayan organcıkları, bunun üzerinde olan kristallerin bulunduğu yerden kopması ve yarım daire kanallarının içine girmesidir. Kanalın içine sıvıda yüzen bu kristaller algılama organında hareket halinde meydana çıkan yoğun bir sinyal artışına neden olur. Buda bilinç altında baş dönmesi olarak belirir. Bu hastalıkla genelde baş kısmını belirtili bir tarafa döndürerek, öne eğilmek ya da yukarıya kaldırarak da meydana gelen ve bir iki dakikalık zaman alan şiddetle baş dönmesi, bulantı ve kusma meydana gelir.

Kulak Oynaması Nedir?

Kulak organımız oldukça önemlidir. Şiddetle baş dönmeleri, mide bulantıları ve dengeyi sağlayamama gibi nedenler kulak kristallerinin oynaması, tıbben vertigo hastalığını tanımlar. Kulağın sıvısının içinde duran ve beyine dikey ve yatay sinyaller ulaştırarak vücut dengesinin düzelmesini oluşturan kristaller bir yanıp sönen ışık gibi çalışırlar. Bu kristaller, kulaktaki sıvının içerisinde boşta kalarak ya da kristaller daha fazla kristalize olmasının nedeniyle işlemini hatalı ya da yarım yaparak kişide sanki düşecekmiş gibi belirti verir. Vertigo belirtisi tansiyon düşüklüğü ve kulak çınlaması gibi algılanabilir.

Baş Dönmesinin Sebepleri Nelerdir?

İç kulak iltihabı; Etkenleri iç kulağa ulaşarak, mikrobun üremesi halinde, kişi genelde iç kulak yerel durumu gözden geçirilerek serumlu veya iç kulak iltihabı oluşabilir. Baş dönmesi, yoğun dengesel bozukluklar, bulantı ve kusma halindedir.

Beynin iskemik damar hastalığı; Hastalığın sebebi beyin fazla beslenme yetersizliğinden oluşur. Bu genelde beyni besleyebilen damarların tıkanıklığıdır.

Vestiburler-nörinit; Genelde soğuk algınlıkları ya da sinüzit veya üst solunum yollarına bağlı kulağın dengesinden ve işitmesinden olan baş dönmesidir.

Psikojenik vertigo; Depresyonla artan hisler yoğunlukla sinir ve stres gibi belirtilerle oluşan baş dönmesidir.

Meniere hastalığı; Baş dönmesiyle en fazla görülen sebepleridir. Kulak çınlaması ve ilerleyen işitme kaybının belirtilerindendir.

Başın iç basıncının arttığı anlar; Tümör beyine omurilik sıvısında artış gibi sebeplerinden doğan baş dönmesidir.

Kulak Kristalleri Tedavisi ve Temel Prensipleri

Hastalığın tedavi yönü başa ve gövdeye \"Epley manevrası\" ismini alan hareketlerin yapılmasını sağlayarak kulak kristallerini parçalarından yarım daire kanallarından ayırıp, keseciler içerisine geriye atılması yöntemidir. Başarılı olan bu yöntemle hastalığın tedavisi en basit baş dönmesinde bile sağlanır. Hastaların bir bölümünde yinelese de tekrar manevraları uygulayarak tekrarların kolayca tedavisi edilir.

Temel prensipleri; İç kulakta dolaşımın düzene girmesi. İç kulak sıvı basıncını azaltmak. İç kulaktaki immünolojik ya da alerjen reaksiyonlar baskısı.

Tedavide kullanılan ilaçlar; Damar genişleticiler. İdrar söktürücüler. Steroidler. Yatıştırıcı ilaçlardır.
" } ] }