{ "title": "Kulak Memesi Ne İşe Yarar", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/kulak-memesi-ne-ise-yarar.gif", "date": "19.01.2024 23:00:03", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Kulak memesi ne işe yarar, Kulak duyma ve denge organıdır. Kulak kafanın 2 yakınında, kafa içi içerisinde olan oyuğa yerleşmiş kapasitededir. Kulağımızla, ses dalgalarının sadece belirli bir aralığını algılayabiliriz. İnsan kulağı saniye içerisinde olan rezonans sayısı 20- 20.000 hertz aralarında durumda olan sesleri işitebilir. Bu aralıkta olan ses dalgaları, kulak kepçesi yöntemiyle toplanarak, kulak yöntemine iletilir. Kulak yolu ile kulak zarına iştirak eden ses dalgaları, kulak zarının rezonans yapmasına sebep olur. Titreşimler, orta kulakta olan kemikten köprüyü (Çekiç, örs, üzengi) titreştirir. Titreşimler bu kısımdan oval pencere sayesinde iç kulağa iletilir. Şiddeti yükselen titreşimler, salyangozda olan sıvının dalgalanmasına sebep olur. Bu dalgalanma titrek tüyleri durumda olan duyu hücresi durumda olan korti hücrelerini uyarır. İştirak eden uyartı duyu hücrelerinden, duyu sinirlerine doğru aktarılır. Duyu sinirleri uyartıyı beyine iletir. Beyindeki duyma merkezi bu uyarıyı ses olarak algılar, böylelikle işitmiş oluruz.

Kulak memesinde olan yatay derin çizginin (Earlobe-yan iştirak eden kulak yarığı) kalp damar problemlerinin habercisi meydana geldiği söylenir. Bu çizginin kalp damar hastalıklarının ten işaretlerinden biri meydana geldiğini vurgulayan Uzman olanlar \"Bu çizgiyi rastlamak için aynaya bakmak yeteri kadar olmaktadır\" demektedirler. Bir ya da her 2 kulak memesinde bu şerit bulunanlar kalp damar hastalıkları istikametinden taranmalı, riziko etmenleri bakımından da araştırılmalıdır' denmektedir. Birtakım uzmanlara yönelik kulak memesi çizgisinin kalp damar hastalığı işaretlerinden biri olarak onay görmesiyle alakalı önce çalışmaların 1973'te yapıldığını ifade etti. Bugüne denli bu konuyla alakalı 35'e uzak olmayan yayım yapıldığını, bilhassa kalp ve damar hastalıklarından yaşamını kaybedenler üstünde yapılmış durumda olan otopsi çalışmaları sonucu olarak bunun gösterildiğini belirtilmektedir. \"Kalp hastalıklarından can verenlerin yüzdelik 80'inde bu şerit tespit edildi.

Kulak memesinin tam orta kısmında yan süre gelen 'diagonal' tarzda denilen bir çatlak meydana geliyor. Bu yaşlılıkla beraber meydana çıkmakla beraber kalp damar rahatsızlığının da mühim bir işareti olabilmektedir. Bu çizgiyi taşıyanlarda kalp damar hastalığı meydana çıkış rizikosu çok fazla yüksek. Her 2 kulakta da bu şerit var ise kalp damar hastalığı olması oranı yüzdelik 77'e çıkıyor, bir kulakta olduğunda bu riziko yüzdelik 30-35'lerde kalmaktadır. Bu çizgiyi taşıyan bireylerin kalp damar hastalığı istikametinden araştırma edilmeleri gerekmektedir. Bilhassa riziko etmenleri bakımından başka bir deyişle hipertansiyon, kolesterol, sigara, şeker hastalığı gibi sağlık sorunları bakımından ve şişmanlık istikametinden araştırma edilmeleri çok fazla yerinde olur. Şayet sigara içiyorlarsa bir an daha önce bırakmaları, hipertansiyon, kolesterol seviyesi yüksekliği varsa iyileştirme olmaları gerekmektedir. Bu bireylerin bir check-up'tan, bir çaba testinden geçmeleri oldukça yerinde olu. Yapılmış Durumda Olan çalışmalar sonucu olarak bu şerit orta ve ileri yaş grubundaki meydana çıkıyor, yaş ilerledikçe hepten sık sık görülmekte, şerit derinleşmektedir. Erkeklerde kalp sorunlarının görülme oranı kadınlara yönelik daha fazladır. Bayanlarda küpe kullanılmasından ötürü bu çizginin ayrımı şaşırtabiliyor. Kulak memesinde olan çizginin kalp damar dolaşım yetersizliğinin müzmin bir işareti meydana geldiğini vurgularken, bu şerit olanlarda kalp damar hastalığı görülme derecesi olmayanlara nispeten daha fazla meydana geldiğini söylenmektedir. Bu belirtiyi doktorların bildiğini şayet milletçe bazında çok fazla malum bir bulgu olmadığını anlatılan yabancı bir vaziyettir. Bilhassa ileri yaş grubundaki olanlar, aynaya bakıp bu çizginin olup olmadığını belirlemelidir. Bu biçimde her insan bizzat kendine kolay bir kontrol yapabilir.
" } ] }