{ "title": "Kulak Memesi", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/kulak-memesi.gif", "date": "20.01.2024 07:07:05", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Kulak memesi, işitme organı olan kulağın kıkırdak içermeyen alt kısmına verilen isimdir. Kulak memesi irini çoğunlukla, kulak deldirme sonrası ya da kulak memesinin yaralandığı vaziyetlerde, açık yaranın mikrop kapması neticesi meydana çıkmaktadır. Kulak memesi irini kulak harici yüzeyini hassas duruma getirir ve enfeksiyonun yayılmasını engellemek amacı ile kısa zamanda müdahale edilmelidir. Ara Sıra bu inflamasyonlar arkadaşımızın kulağına taktığı aksesuarlara alerjik reaksiyon vermesi neticesi da görülebilir. Tedavi amacı ile şayet iltihap başlama aşamasında ise bölgenin antiseptikle bir güzel temizlenmesi ve sonra gün içerisinde el ile dokunulmaması, iltihap geçinceye denli küpe ve gibi takılar takılmaması gerekiyor. Kızarıklığa, ağrıya yöntem açan ilerlemiş iltihaplanma amacı ile doktorunuza danışabilirsiniz.

Kulak memesinde inflamasyon oluşma neden olur?

Kulak memesi iltihaplanma durumu profesyonel olmayan, berbat kulak delinmesi sonrası sıkça görülür. Cildin yüzeyinde esasen var var olan bakteriler, kulak delinme sırasında olması gerektiği kadar temizlenmez ise ya da delme işlemi amacı ile kullanılan cihaz sterilize edilmemiş ise delinen bölgenin iltihap kapması hemen hemen kaçınılmazdır. Bu iltihap, iç ve orta kulak iltihaplanmasına yönelik ek olarak kısa görülmekle beraber her iltihap olması gibi ciddiye alınmalı ve yangılı bölge en kısa zaman içerisinde temizlenmelidir. Kulağınızı profesyonel ve steril bir ortam içerisinde deldirmeniz iltihap kapmaktan korunmanızı sağlayabilir. İltihaplanmanın bir diğer sebebi de vücudun takıların imalatında kullanılan farklı materyallere verdiği alerjik reaksiyon olabilmektedir. Bu alerjik reaksiyon bilek, boyun gibi diğer bölgelerde de görülebilir ya da yalnızca kulak memesinde meydana çıkabilir.

Kulak memesinde iltihap iyileştirme süreci

İltihap çok fazla yayılmadan tentürdiyot ya da alkolü bir parça pamuğa damlatarak kulak memesini temizleyiniz. İltihap temizlenmez ise cildin diğer bölgelerine ve iç kulağa denli dağılma gösterebilir. İltihap geçinceye denli kulak memesine elinizle dokunmayın ve şüphesiz küpe takmayın. Gün içerisinde silme işlemini bir ek olarak ediniz ve de o bölgeyi kuru tutun. Alkol bulamazsanız bu vaziyetlerde yangılı bölgeyi temizlemek amacı ile tuzlu su kullanabilirsiniz. Şayet iltihap çok fazla şişti ise kulağınız hassaslaştıysa buzla ilgisiz kompres yapabilirsiniz.

Doktora ne vakit gidilmeli?

İltihap var olan bölgeyi itinalı olarak temizlemenize rağmen 3-4 günün ardında geçmediyse ya da geçmeye başlamadıysa risk oluşmaması amacı ile bir doktora görünmelisiniz. Çoğunlukla çok fazla kritik bir meseleye yöntem açmaz fakat iltihap dağılma tehlikesi yer alan bir sıkıntı meydana geldiği amacı ile bir uzmandan destek almakta yarar var. Doktorunuz antibiyotik merhem ya da ilaç rehabilitasyonu önerebilir. Şayet iltihap sıvı/akışkan topladıysa muayenehanesinde bu sıvıları kolay bir ameliyatla alabilir. Not: bu makalede yer alan veriler hiçbir koşulda tanı, iyileştirme niteliği taşımamaktadır. Sıhhat sorunlarınız amacı ile ilk olarak doktora danışınız.
" } ] }