{ "title": "Kulak Nedir", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/kulak-nedir.jpg", "date": "20.01.2024 00:04:56", "author": "Türkân", "article": [ { "article": "
Kulak nedir, kulak başın iki tarafında bulunan işitme ve denge görevini gören anatomik bir yapıdır. Seslere yön tayin etmek için iki kulağın işlev görmesi gerekir. Yapısı zar, kemikçik, bir dizi kanal ve sıvıların dizilimi ile meydana gelmiştir. Elektrikli dalgalara çevirdiği ses dalgaları ve durumları beyne yollayarak, işitme ve dengeyi sağlamaktadır.

Kulak bölümleri nedir?

Dış kulak: Kulağın en dışında sesleri toplayan kulak kepçesi vardır. Bu bölüm kıkırdaklar ve üzerini örten deriden meydana gelmiştir. Kıkırdağın olmayan bölümüne kulak memesi, kepçenin ortasında bulunan deliğe kulak yolu dış deliği adı verilir. Bu kısımdan dış kulak yolu başlamaktadır. Burası sesin özelliğini bozmadan hassasiyetini arttırmaktadır. Burası 25 mm uzunluğunda olan düzensiz bir silindirik yapıdadır. 1/3'lük kısmı kıkırdaktan, 2/3'lük kısmı kemikten oluşur. Bu yolun sonunda ise kulak zarı yer alır. Zar dış bölümünde deri, orta kısmında bağ dokusu, iç kısımda da orta kulak mukoza zarı olarak üç bölümden oluşur.

Orta kulak: bu bölüm temporal kemik içinde altı duvarlı kemik boşluğudur. Ön iç bölümünde östaki borusuyla yatakla birleşmektedir. Burası iç ve dış basıncı dengeleme açısından önemlidir. Normal zamanlarda kapalı olan östaki borusu, esneme ve yutkunma esnasında açılır. Üst bölümden kulak arkasında bulunan mastoid kemiğin havayla dolu hücrelerine açılmaktadır. Bu özellik orta kulak iltihaplarının bu kemiğe geçmesine neden olabilir. Bu bölümdeki diğer kısımlar kemikçiklerdir. Örs, çekiç ve üzengi kemikçikleri iç kulak ve zarın bağlantısını sağlar. Bunlar vücudun en küçük yapıdaki kemikçikleridir. Zara ulaşan sesleri yaklaşık olarak 12-19 kat arttırırlar. Bu sesleri iç kulağın perilenf sıvısına aktarmaktadırlar. Çekiç zara yapışık, örs orta bölümde, üzengi iç duvara yapışık konumdadır. Üzengi kemikçiğinin yapıştığı yer oval pencere olarak adlandırılır. Burası iç kulağa seslerin iletişimini sağlamaktadır. Bu bölümde zarı gerip hassasiyetini arttıran tensor timpani kası ile üzengi kası bulunur. Üzengi kası yüksek şiddete sahip olan sesleri azaltarak iç kulağa iletmektedir.

İç kulak: İç kulak labirent yapısıyla, kanallar ve boşluklardan oluşmuştur. Burası zar labirent ve kemik labirent olarak iki kısımdan oluşmuştur. Dıştaki koruyucu kısım kemik labirenttir. Kemik ve zar labirent arasında perilenf sıvısı, zar labirentin içinde ise endolenf sıvısı bulunur. Labirent bölüm görev bakımından vestibül ve salyangoz kısımlarından oluşur. Vestibül kısımda yarım daire kanalları, utrikül ve saccül adındaki boşluklar vardır. Salyangoz işitme organı, vestibül denge organıdır.

" } ] }