{ "title": "Kulak Tüpü", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/kulak-tupu.gif", "date": "21.01.2024 07:16:48", "author": "Merlin", "article": [ { "article": "
Kulak tüpü, orta kulağa hava akımını sağlamak için kulak zarına takılır. Kronik orta kulak iltihabı oluştuğunda, kulak içinde bulunan sıvı yapışkan olursa boşaltılamaz. Orta kulakta sıvı kalır ve tedavi edilmezse, sıvı sebebiyle oluşan iltihap kulak kemiğini eritebilir. Bunun sonunda işitme kayıpları yaşanabilir. Daha ileri safhada beyne yayılarak, menenjit tehlikesi oluşturabilir. Bunların engellenmesi için uygulanan ilaç tedavisinin yanı sıra kulak tüpü ameliyatı yapılması gerekebilir. Takılacak tüple orta kulağa hava akışı sağlanır. Kronik hale gelmiş olan orta kulak iltihaplarında, kulak arkasından kesi açılarak, enfekte olmuş sıvı ve dokular boşaltılır. Kulak zarında oluşan deliğin kapatıldığı ameliyatlar yapılabilir. Ameliyat ertelenirse işitme kayıpları artabilir, yaşam koşulları ağırlaşabilir. Kulağa takılan tüpler ventilasyon tüpü, miringotomi tüpü ya da basınç dengeleme tüpü olarak adlandırılır. Tüpler metal, teflon ya da plastikten imal edilmiş, üzeri enfeksiyona sebep olmaması için özel bir malzeme ile kaplanmıştır. Takılan tüpler kısa ve uzun süreli olmak üzere iki türlüdür. Kısa süreli olanlar 6-12 ay süreyle kulakta durarak, vücut tarafından dışarıya atılır. Uzun süreli olanlar daha büyük ve şekil olarak hareket edemeyecek şekilde tasarlanmıştır. Nadiren vücut tarafından atılsa da genellikle KKB uzmanları tarafından çıkarılır.

Kulak tüpü ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyat sırasında orta kulak basıncının dengelenmesi için, kulak zarına küçük bir delik açılır. Hastaya genel anestezi verilerek yapılan işlemde kulak zarında 2mm bir kesik açılarak, kulak tüpü zarın üzerine mikroskop aracılığıyla yerleştirilmektedir. Yapılan ameliyat yaklaşık olarak 20-30 dakika sürer. Çocuklarda yapılan ameliyatlarda aynı sırada geniz ameliyatı yapılarak, östaki kanalı açılır. Sıkça tekrarlayan orta kulak iltihapları için kulak zarına tüp takılması yararlıdır. Ameliyattan sonra komplikasyon yoksa, hasta bir saatte taburcu edilmektedir.

Kulak tüpü ne zaman ve kimlere takılmalıdır?

Orta kulakta uzun süreli kalan sıvı olduğunda, işitme kaybı meydana geliyorsa tüp uygulaması yapılmalıdır. Genellikle çocuklarda görülen durum, yetişkinleri de etkisi altına alabilir. Denge sorunları, işitme kayıpları, kulak zarında şekil bozulması ve konuşma sorunlarına sebep olabilir. Kulak tüpü en çok 1-3 yaş arası çocuklarda uygulanmalıdır. Kulak tüpü aşağıdaki durumlarda takılmalıdır;
Kulak tüpü ne zaman çıkarılmalıdır?

Tüpün dokuz ay boyunca işlev görmesi yeterli bir zamandır. 1 ay içinde tüpler dış kulak yoluna kendiliğinden atılır. Bu zamandan önce düşen tüpler, orta kulakta sıvı birikimine neden olabilir. Bu durumda yeniden takılması gerekir. Geç düşen tüpün, kulak zarında kapanmamış bir deformasyon olduğunu düşündürtmelidir. Kendiliğinden düşmeyen tüpler KBB uzmanı tarafından çıkarılmalıdır. Bazı olaylarda yıllarca tüpün kalması gerekebilir.

Kulak tüpü ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nedir?

Ameliyat sonrasında ağrılar azalır ya da ortadan kaybolur. Anestezi nedeniyle hastada mide bulantısı, hassasiyet meydana gelebilir. Hasta suyla temas ettiğinde kulak tıkacı kullanmalıdır. Buna dikkat edilmezse, içeriye kaçan suyla tüplere bakteri girerek enfeksiyona neden olabilir. Bu özellikle kirli sularda ve dalma etkinliklerinde risklidir. KBB uzmanının yönlendirmelerine uyulması gerekir.

Kulak tüpünün faydaları nedir?
" } ] }