{ "title": "Kulakta Basınç Hissi", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/kulakta-basinc-hissi.gif", "date": "19.01.2024 22:23:22", "author": "Nilüfer Çembertaş", "article": [ { "article": "Kulakta Basınç Hissi, Kulakta ses iletiminin engellendiği durumlarda ortaya çıkan basınç ve dolgunluk hissi. Orta kulak ve dış kulak yolundaki bazı rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Örneğin, Basit viral enfeksiyonların başlangıç döneminde ve sinüzit gibi enfeksiyonlarda kulağımızı havalandıran östaki borusunun fonksiyonları etkilenir ve orta kulağımız yeterince havalanmayınca orta kulakta basınç ve tıkanıklık hissi oluşur.

Yutkunma ve esneme, östaki borusunu açar ve hava basıncını kulağın iki tarafında eşit tutar.

Kulakta basınç hissinin en sık görüldüğü zamanlar ise uçak, araba vs. Yolculukları sırasında değişen yükselti ve basınç farklarına bağlı olarak ortaya çıkan kulakta dolgunluk hissidir. Özellikle uçağın alçalması sırasında dış basınç artar ve orta kulaktaki basınç dış basıncı dengeleyemez. Böylece kulak zarı içeriye doğru çöker ve kulakta basınç hissi ortaya çıkar.

Yükselti ve derinlik farklarının olduğu dalma ve tırmanma gibi sporlar sırasında da değişen basınç ve yükselti şartları orta kulak üzerinde basınca yol açarak kulakta tıkanıklık, dolgunluk hissi yaratırlar. Hava basıncıının değişmesine bağlı olarak ortaya çıkan kulakta basınç hissine Barotravma denir. Barotravmaya bağlı basıncı azaltmak için kişi sakız çiğneyebilir, esneyebilir, nefes alıp ağız ve burnunu kapatarak nefesi vermeye çalışabilir, bir şekilde östaki borusu üzerindeki basınç azaltılmaya çalışılmalıdır. Sık sık irtifa değişikliğine maruz kalan kişilerin barotravmaya yakalanma riski daha fazladır.

Sadece havadaki basınç farkları değil kulak sıvılarının da basıncının değişmesi kulakta basınç hissi oluşmasına neden olur. Örneğin; Meniere denilen hastalıkta, İç kulaktaki bir sıvının yüksek basınca ulaşması ile kulakta basınç hissi oluşur. Türkiye'de yaklaşık 140 bin meniere hastası vardır. Toplumda rastlanma sıklığı %0.2'dir.

Östaki borusunun tıkanması doğum öncesinde de olabilir.

Kulak zarında oluşan basınç hissinin azaltılmasında kullanılan tedavi yöntemleri nelerdir?

Antihistaminikler; ağız yoluyla ya da burun spreyi şeklinde alınan dekonjestanlar.

Steroidler; Östaki borusunun açılmasına etki edip basınç hissini azaltırlar, travmatik durumun şiddetli olması durumunda kulak enfeksiyonu oluşumunun önüne geçmek için verilirler.

Eğer kulakta basınç hissi yukarıdaki müdahalelerle açılmazsa cerrahi operasyon gerekebilir.

Cerrahi operasyon; Miringotomi; orta kulakta birikmiş olan basıncı azaltmak için kulak zarında bir kesik açılarak hava akışı eşit hale getirilerek baskı azaltılır. Orta kulağa hava geçişini sağlamak için açılan deliğe kulak tüpü de takılabilir.
" } ] }