{ "title": "Orta Kulak Ameliyatı", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/orta-kulak-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 12:57:23", "author": "Koçakalp", "article": [ { "article": "
Orta kulak ameliyatı, kulak ameliyatlarının çoğu orta kulak sorunları için yapılır. Bu da genellikle orta kulak iltihaplarında söz konusu olur. Orta kulakta oluşan iltihaplar çoğunlukla ilaçla tedavi edilse de kronik hale gelmiş olan iltihaplarda cerrahi yönteme başvurulmaktadır. İltihabın dışında travmalarda, tümörlerde ameliyat gerekli olabilir.

Orta kulak ameliyatlarının sınıflandırılması nasıl?
Orta kulak ameliyatı hangi durumlarda gerekir?

Kronik hale gelen orta kulak iltihabı, bazı hallerde kişiye fazla rahatsızlık vermez. Pasif olarak kalan iltihaplarda, genellikle ameliyata başvurulmaz. İşitme kaybının arttığı hallerde, iltihabın kulak dışında olan komşu dokulara yayılması halinde ve komplikasyonların oluştuğu hallerde mutlaka ameliyata başvurulmalıdır. Orta kulak iltihabında çözümün sadece ameliyat olduğu, orta kulakta küme yapmış ve büyümüş, kemiği eritip çevreye yayılmış cilt ve epitel birikimi olan kolesteatom durumudur.

Orta kulak ameliyatı öncesi yapılan tetkikler nedir?

Ameliyata karar verilmeden önce hastanın işitme durumu ve orta kulakta olan iltihabın bölgede nasıl yayıldığı tespit edilir. Bu yüzden muayene sonrasında hastaya odyometri adındaki işitme testi yapılır. Burada hastanın işitme seviyesine bakılır. İltihabı değerlendirmek için radyolojik incelemeler yapılır. MR, bilgisayarlı tomografi gibi tetkikler yapılır. Hastanın genel durumu hakkında bilgi sahibi olmak için, EKG, akciğer grafisi, şeker, hemogram gibi testler yapılır.

Orta kulak ameliyatı nasıl yapılır?

Ameliyatlar çoğunlukla genel anestezi altında yapılır. Kulak kepçesinin önünden ya da arkasından yapılan küçük bir kesi ile orta kulağa ulaşılır. Kulak zarını kapamak için yapılan ameliyatlarda deliği kapatabilmek için, kulak kepçesi önündeki kıkırdaktan ya da kulak arkasındaki kastan parça alınır. Mastoidektomi ameliyatında kulak arkasındaki kemik açılacaksa, tur adındaki aletle kemik açılıp içi temizlenir. Sesi ileten kemikçikler düzenlenirken, gerekirse protez yapılır.

Orta kulak ameliyatlarının komplikasyonları nedir?

Ameliyat sırasında orta kulak çevresindeki oluşumlar, az da olsa zarar görebilir. İç kulağa zarar verilip tam ve kalıcı işitme kayıplarının olması, zedelenen yüz siniri nedeniyle yüz felci olunması ve bazı damarlara zarar verme bunlar arasında sayılabilir.

Orta kulak ameliyatı sonrasında yapılması gerekenler nedir?

Ameliyattan sonraki en önemli konu pansumanların düzenli yapılmasıdır. Pansumanların sıklığı ve nasıl yapılacağı hakkında doktorunuz gereken bilgiyi verecektir. Bunu dışında sargıların ıslanmaması ve kaymaması gerekir. Beslenme ile ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır. Mastoidektomi ameliyatı sonrasında oluşan kulak kirinin düzenli olarak temizlenmesi gerekir.
" } ] }