{ "title": "Orta Kulak İltihabı", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/orta-kulak-iltihabi.gif", "date": "21.01.2024 15:02:41", "author": "Tunçsoy", "article": [ { "article": "
Orta kulak iltihabı, orta kulak bölümü kulak zarından sonra gelir. İçerisinde sesin iletilmesini sağlayan örs, çekiç ve üzengi kemikleri bulunur. Aynı zamanda burada geniz boşluğuna giden bir kanal bulunur. Bu kanal östaki borusu olarak adlandırılır. Buradan orta kulağa hava geçişi olur ve hava basıncının dengesi sağlanır. Orta kulak iltihabı tıpta, otitis media olarak anılır. Daha çok çocuklarda görülen bir durumdur. Rahatsızlık akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Akut orta kulak iltihabı, boğaz enfeksiyonları, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar sonrasında, östaki borusunun şişmesi ve tıkanması sonucunda, bakterilerin orta kulak bölümünde birikmesiyle oluşur. Kronik iltihaplanma ise uzun süre devam eden ve arada tekrarlayan bir durumdur. Altı ay sürede üç kereden fazla iltihaplanma geçirmek, hastalığın kronik hale geldiğini gösterir. Bu durum geniz eti, sinüzit, yarık damak gibi hastalıkların varlığını düşündürmelidir. Çocukların bu rahatsızlığa fazla yakalanması, çocuklarda östaki borusunun yatay ve kısa olmasından kaynaklanır. Bu durum bakterilerin orta kulağa geçmesini kolaylaştıran bir etkendir. Genellikle beş yaşına kadar çocukların çoğu bir defa bile olsa, orta kulak iltihabı geçirmektedir.

Orta kulak iltihabının belirtileri nelerdir?

Özellikle çocuklarda belirgin seviyede ağrıya neden olur. Bunun yanında yüksek ateş, işitme kaybı görülebilir. Basınç artışı meydana geldiğinden, kulakta dolgunluk hissedilir. Bebeklerde beslenme zorluğu ve huzursuzluk yaşanır. Ağrının şiddeti hareketle değişkenlik gösterir. Yatarken ya da otururken farklı şekillerde hissedilir. Eğildikçe basınçta artma olacağından, ağrıda artış görülür. Kulak zarında basınçtan dolayı delinme olursa, basınç dengelenirse ağrıda azalma meydana gelir. Bu gibi durumlarda kulakta yeşilimsi veya kanlı akıntı meydana gelir.

Orta kulak iltihabına nasıl tanı konur?

Hastanın yapılacak muayenesi ile teşhis yapılacaktır. Kulak zarı otoskop adındaki aletle incelenir. Akut ya da kronik olmasına göre, farklı belirtiler meydana gelebilir. Bakteri nedeniyle oluşan iltihaplanmalarda, kulak zarının kızarık ve şiş olduğu görülür. Bazen kulak zarı delik ve akıntı olabilir. Gerekiyorsa akıntının kültürü yapılabilir. Bakteri kökenli olmayan iltihaplanmalarda, östaki borusunun tıkanmasıyla kulak zarının içeriye çöktüğü görülebilir. Kronik iltihaplanmalarda teşhis için, bazı tetkikler yapılabilir. Öncelikle işitme kaybının derecesini anlamak için işitme testi yapılır. Film çekme, bilgisayarlı tomografi yöntemleri rahatsızlığın şiddetini belirlemek ve cerrahi müdahaleye karar vermek için uygulanır.

Orta kulak iltihabının tedavisi nasıl yapılır?

Rahatsızlık uygun süre kullanılacak antibiyotiklerle ve östaki borusunu düzeltecek ilaçlar kullanmakla tedavi edilmektedir. Kulak zarında iltihaplanma sebebiyle şişme, ağrı olduğunda, kulak zarında delinme olduğunda ya da delinme riski bulunduğunda, zarda kesi yapılarak iltihap boşaltılır. Küçük yaştaki çocuklarda genel anestezi altında yapılan bir uygulamadır.

Orta kulak iltihabından korunmak için ne yapılmalıdır?
" } ] }