{ "title": "Orta Kulak İltihabına Ne İyi Gelir", "image": "https://www.kulakagrisi.gen.tr/images/orta-kulak-iltihabina-ne-iyi-gelir.gif", "date": "19.01.2024 08:23:22", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Orta kulak enfeksiyonuna ne iyi gelir, Orta kulak enfeksiyonu yetişkinlere nazaran çocuklarda daha sık görülen bir sağlık problemidir. Kulağın orta kısmında oluşan bakteri ve virüsler orta kulak iltihabına yol açar. Orta kulak, kulak zarının arka tarafında bulunmaktadır. Östaki borusu orta kulağa boğaz kısmı ile bağlar. Östaki borusu ayrıca orta kulağa havanın girip çıkmasını önleyen bir görev üstlenir. Üst solunum yolu hastalıkları, viral enfeksiyon ya da alerjik reaksiyonlar oluşabilecek mikropların östaki borusu aracılığı ile kulağa kadar geçmesine yol açar. Orta kulakta oluşan mikroplar ise iltihap gelişmesine neden olur. Orta kulak iltihabı kulak ağrısı, kulakta iltihap akması, mide bulantısı, ateş ve kulak tıkanıklığı gibi şikâyetlere yol açar.

Kulakta oluşan ağrı ve basınç hissi evde uygulanabilecek basit tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir. Ancak kulak ağrısı çok şiddetli ise ya da iltihap için tedavi uygulanıyorsa evde tedaviye başlamadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.

Orta Kulak İltihabına Ne İyi Gelir?
Sarımsak: Sarımsak bilindiği gibi doğal antiviral, antibakteriyel ve iltihap önleyici olarak kullanılmaktadır. Bu etkilerinden dolayı eczanelerden temin edilebilecek antibiyotiklerin içeriğinde sarımsak bulunur. Sarımsağın içinde yer alan alisin adlı madde iyileştirici, ağrı kesici etki yaratmaktadır.

1 tatlı kaşığı hardal yağı ısıtıldıktan sonra içine 2 diş sarımsak eklenir. Yağ ile sarımsak karışımı soğutulur. Yağ soğuduktan sonra 1 diş sarımsak yağın içinden alınır. Yağdan alınan sarımsak el ile kulağa sıkılır. Sarımsak yağı kulak ağrısı ve iltihabı geçene kadar günde 3-4 defa uygulanabilir.

Fesleğen: Kulak iltihabı için kullanılabilecek doğal reçetelerden biri de fesleğendir. Fesleğen kulağa damlatılarak kullanılmamalıdır. Fesleğen kulağın dış kısmına sürüldüğünde ağrı, şişlik gibi şikâyetleri hafifletici etki yaratır.

5 tane Hint fesleğeni yaprağı ezilerek suyu çıkarılır. Elde edilen su sorunlu kulağın arka kısmına sürülür. Sürülen suyun kulağın içine kaçmamasına dikkat edilmelidir.

2-3 damla Hint fesleğini yağı, yine 2-3 damla Hindistan cevizi yağı ile karıştırılarak bir pamuk yardımıyla kulağın arka kısmına sürülür. Tedavi günde 2-3 defa uygulanabilir.

Zeytinyağı: Orta kulak enfeksiyonuna neden olan önemli faktörlerden biri kulak kirinin bakteri ve mantar kapmasıdır. Kulak kiri östaki borusunu tıkayarak kulak ağrısı, basınç hissi ve iltihaba yol açabilir. Hakiki zeytinyağı kulakta oluşan tıkanmayı geçirebilecek etkili tedavilerden biridir. Zeytinyağı hafif ılıtıldıktan sonra kulağa 1-2 damla damlatılır. Kulağa ulaşan yağ kulak kirini yumuşatarak, kirin kolaylıkla dışarı çıkmasını sağlar. Dışarı çıkan kulak kiri kulak çöpü ile dikkatli bir şekilde temizlenmelidir.

Soğan: Soğan mutfakların ve yemeklerin vazgeçilmez bir parçasıdır. Neredeyse her yemeğin içinde kullanılan soğanın iyileştirici özelliği bulunmaktadır.
Kulak iltihaplarına karşı soğan tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Ufak bir parça soğan fırında 10 dakika kadar ısıtılarak soğumaya bırakılır. Soğuyan soğannın sıkılarak suyu çıkarılır. Sorunlu kulağa soğan suyundan 2-3 damla kadar damlatılır.

Çay Ağacı Yağı: Kulak iltihabına ve iltihap nedeniyle oluşabilecek şikâyetlere çözüm olarak çay ağacı yağı kullanılabilir. Çay ağacı yağı güçlü bir yağ olduğu için kullanmadan önce mutlaka seyreltilmelidir.

3 damla kadar çay ağacı yağı 2 çorba kaşığı zeytinyağı ile seyreltilir. İçine Yarım tatlı kaşığı elma sirkesi eklenip, homojen bir şekilde karıştırılır. Elde edilen karışım damlatma özelliği olan bir kaba alınarak kulağa damlatılır. 5 dakika kadar yan yattıktan sonra sorunlu kulağın üzerine yatılarak yağın kulaktan tamamen boşaltılması sağlanır. Çay ağacı yağı kulak iltihabı için 2 gün, günde 3 defa uygulanmalıdır.

Elma Sirkesi: Kulak iltihabı mantar nedeniyle ortaya çıkmışsa kullanılabilecek en etkili yöntem elma sirkesidir. Bir miktar elma sirkesi aynı ölçüde su ile karıştırılır. Elde edilen karışıma bir parça pamuk batırılarak kulak tıkacı olarak kulağa uygulanır. Yaklaşık 5-6 dakika kulakta bekletilerek pamuk kulaktan alınır. Tekrar sorunlu kulak alta kalacak şekilde yatılır. Bu sayede sıvının kuktan dışarı boşalması sağlanır. Sıvı kulaktan boşalınca kulak saç kurutma makinası ile kurulur.

Tuz: Orta kulak iltihabına karşı tuz yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. 1 kahve fincanı tuz tavada 3 dakika kadar ısıtılır. Isınan tuz ağzı kapalı bir beze alınarak ılıması beklenir. Ilıyan tuz bez ile sorunlu kulağa koyularak 10 dakika bekletilir. Tuz tedavisi gün içinde 3-4 defa uygulanabilir.
" } ] }