Kulak Ameliyatı

Kulak ameliyatı; genellikle kulak zarı ve orta kulakta meydana gelen rahatsızlıklar için yapılır. Kulak zarının delinmesi ve kronik orta kulak rahatsızlığı hastalıklarında uygulanan ve 'Timpanoplasti ' adı verilen bu ameliyat genel olarak kulak zarı ve orta kulakta bulunan işitme sisteminin onarılması aynı zamanda da orta kulaktaki ve kulak arkasında bulunan mastoid kemik içinde bulunan iltihabın temizlenmesi işlemidir.
Ameliyat, hastalığın boyutlarına göre sadece kulak zarındaki deliğin onarılmasına ' Timpanoplasti ' mastoid kemik içinde bulunan iltihabın temizlenmesine de ' Mastoidektomi ' adı verilir. Bu ameliyatların kombinasyonuna ise ' Timpanomastoidektomi ' adı verilmektedir. Ameliyatlar bu üç ana başlık altında bulunan rahatsızlıklar da yapılmaktadır. Bu ameliyatlar dışında kulak ameliyatı estetik amaçlı da yapılmaktadır.

Timpanoplasti Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?


Hastanın kulak zarında delik olması ancak önemli bir işitme kaybı bulunmayan, kulağa su kaçmadıkça akıntısı olmayan hastalarda kulak zarında bulunan deliğin kapatılmasına yönelik yapılacak olan bu ameliyat genel olarak hastanın kulağının banyo sırasında ve yüzme sırasında sudan korunmasını ortadan kaldırarak hastanın hayat kalitesini arttırmaya ve zaman ilerledikçe oluşabilecek işitme kaybını önlemek amacıyla hastanın isteği doğrultusunda yapılır.

Hastanın kulağını sudan korumasına, burun ve sinüs bölgesinde kulak akıntısına neden olabilecek iltihap odağı bulunmamasına rağmen sürekli tekrarlayan kulak akıntıları hastanın isteği halinde yaşam kalitesini arttırmak amacıyla hem de ileride oluşabilecek işitme kaybı ve iltihaba bağlı ciddi problemlerin oluşmasını önlemek amacı ile zarda bulunan deliğin kapatılması gerekir.
Bu ameliyatın yapıldığı sırada hem zarda bulunan deliğin kapatılması hem de sesi ileten küçük orta kulak kemikçiklerindeki problemlere karşı müdahale edilmektedir.

Orta kulak ve mastoid kemik içiresinde kemiği eriterek ilerleyen iltihaba ' Kolesteatoma ' adı verilir. Kolesteatoma adı verilen bu iltihabın orta kulakta görülmesi halinde mümkün olan en kısa sürede ameliyat ile bu iltihabın temizlenmesi gerekir. Kolesteatomalı hastalarda işitme sisteminin korunması veya onarılması ikinci planda olup asıl öncelik hastanın yüz felci, iç kulak kaynaklı işitme kaybı ya da kafa içi komplikasyonların (Menenjit, beyin apsesi vb.) oluşmasına fırsat vermeden iltihabın temizlenmesidir.

Ameliyat Tekniği


Ameliyat tekniğine karar verilirken ameliyat olacak hastanın durumu, deliğin zar üzerindeki yeri, kulak kanalının yapısı, ameliyat sırasında kulak arkasındaki mastoid kemiğe müdahale yapılıp yapılmayacağı, cerrahın ve hastanın tercihleri doğrultusunda karar verilerek yapılır. Ameliyat sırasında orta kulak ve mastoid kemikte, mikroskop altında birbirinden çok farklı cerrahi teknikler uygulanmasına karşın hasta ve hasta yakınlarının ameliyata dair görebildikleri ciltteki kesi ile sınırlıdır ve bu konu sıklıkla sorular sorulmaktadır.

Tiimpanoplasti ameliyatı kulak kanalı içinden, kulak içinden ya da kulak arkasında yapılan kesiler yolu ile gerçekleştirilir. Sadece zarda bulunan ufak bir deliği onarmak için ek bir kesi olmadan kulak kanalı yoluyla ameliyat gerçekleştirilirken zarın orta ve arka kısmındaki delikler de kulak içinden, zarın ön kısmındaki ve mastoid kemiğe yapılması gereken müdahale durumlarında kulak arkasından kesi yapılarak uygulanan yaklaşım tercih edilmektedir. Bu konuda asıl karar ameliyatı yapacak olan cerrahın tercihidir.

Kulak zarının onarılmasında en sık kullanılan doku şafak adalesinin kılıfıdır. Bu doku cerrahi müdahale yapılacak olan yere yakın olduğundan ameliyat sırasında kolayca temin edilebilmektedir. Kulak kanalı önünde bulunan kıkırdağın zarı ya da hazır materyaller (Uygun işlemlerden geçirilmiş, steril beyin zarı parçaları gibi materyaller) de kullanılabilmektedir. Son yıllarda özellikle kulak zarında bulunan büyük deliklerde kulak kanalı önündeki kıkırdaktan elde edilen ince kıkırdak şeritler kullanılarak yapılan onarım (Kıkırdak timpanoplasti) hem uygulamanın kolaylığı hem de sonuçların başarısı nedeni ile giderek daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır.

İşitmeyi ileten kemikçiklerde bulunana bir hasar nedeni ile sesin iletimini sağlamaya yönelik bir onarımın yapılası gerektiğinde çeşitli materyallerden yapılmış protezler, kulak kanalı önündeki kıkırdaktan elde edilen parçalar, orta kulak kemikçiklerinin kendisi gibi pek çok farklı malzeme pozisyon ve şekil verilerek kullanılabilmektedir.

Ameliyat Sonrası


Hastalar genellikle ameliyat oldukları birinci gün pansumanları yapılarak hastaneden taburcu edilirler. Mastoid kemikte müdahale yapılmayan ameliyatlarda genellikle 10-14 sonunda kulak içindeki özel süngerler temizlenmekte ve hastaların kulaklarını sudan korumaları gerekir. Ameliyat sonrasında ameliyat bölgesinde oluşabilecek enfeksiyon ve reaksiyonları önlemek amacı ile antibiyotik ve kortizon içeren kulak damlaları kullanmaları önerilir. Bu grupta iyileşme süresi yaklaşık olarak 3-4 haftada tamamlanmaktadır. Genel olarak ameliyattan sonraki ilk ay içinde gribal enfeksiyonlardan ve darbelerden korunmak, uçak ile seyahat etmemek gerekir. Bu tür hastalar da ameliyatın teknik ve fonksiyonel başarı oranı patolojinin boyutuna ve ameliyat öncesi işitme seviyesine bağlı olarak genellikle iyidir.

Ameliyat sırasında mastoid kemiğe müdahale yapılan hastalarda ise yapılan cerrahinin tipine göre değişen sürelerde pansuman yapılması gerekmektedir. Bu grupta iyileşme süresi diğer kulak ameliyatlarına göre uzun sürmektedir. Bu hastalarda gerçekleşen işitme kazancı genellikle diper gruba göre daha az olmaktadır. Özellikle kolesteatomanın yüz siniri ve iç kulak komşuluğunda yerleşmiş olması durumunda sinire ve işitmeye zarar vermemek için bu bölgelerde kemik kazınamamakta ve geride hücresel düzeyde hastalık kalabilmektedir. Mastoid kemiğe müdahale edilen hastalarda kolesteatomanın tekrarlama riski yüksek olduğu için ameliyat sonrasında hastanın düzenli aralıklarla kontrol muayeneleri yapılmalıdır. Bu tür hastalarda işitme iletim sisteminin onarılmasına yönelik müdahaleler, kolesteatoma küçük odaklar halinde tekrarladığında ya da 6-12 ay sonra yapılacak ikinci bakış kontrol ameliyatında yapılabilmektedir.

Sonuç olarak timpanoplasti ameliyatları için her hastaya uyacak standart bir yaklaşım bulunmamaktadır. Ameliyat sırasında kullanılacak cerrahi teknik ve uygulamaların özellikle kolesteatomalı vakalarda olmak üzere, çoğu zaman hastanın ve hastalığın özellikleri, cerrahi sırasında saptanan faktörler ve cerrahın deneyimli olması etkilidir.

Estetik Amaçlı Kulak Estetiği

Görünüm açısından sizi rahatsız eden kulaklar için estetik ameliyat düşünülebilir. Estetik olarak yapılan kulak ameliyatları genellikle kepçe kulak için yapılır. Kepçe kulak için genel olarak yapılan ameliyatlar en fazla bir saat sürer ve lokal anestezi ile yapılarak müdahale edilir. Kepçe kulak ameliyatı ölümcül risk taşımayan estetik ameliyattır.

İple Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İp ile yapılan kepçe kulak ameliyatı kulak kıkırdağının geriye doğru alınması işlemidir. Bu işlemin yapılması esnasında özel estetik ipleri kullanılmaktadır. İple yapılan kepçe kulak ameliyatları lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Lokal olarak yapılan bu işlem hissedilir fakat acı duyulmaz.

İple Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası

İp ile yapılan bu ameliyat sonrasında ameliyat esnasında olduğu gibi ameliyat sonrasına da hasta için son derece rahattır. Ameliyat sonrasında hastaya minik bir bandaj çıkarılması yapılabilir. Hastalar genellikle akşamları doktorların söyleyecekleri şekilde evde kendileri de yapabilirler. İple yapılan kepçe kulak ameliyatından bir gün sonra hasta normal yaşantısına rahatlıkla dönebilir ve duş alabilir. Bu ameliyat sonrasında bakım da oldukça kolaydır. Kulakları fiziksel etkilerden korumak gerekir. Halı saha veya kulağa zarar verebilecek her türlü etkenden bir müddet uzak durulması gerekir.
21.01.2024 19:51:37
Kulak Ameliyatı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kulak Ameliyatı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kulak Ameliyatı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kulakta Ses Yankılanması

Kulakta ses yankılanması, dış dünyadan ses gelmediği durumda kulakta duyulan uğultu, yankı, gürültü gibi sesler çınlama olarak tanımlanır. Kulakta ses y...
Devamını Oku

Kulak Zarı Çökmesi

Kulak zarı çökmesi, birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilen bir sağlık sorunudur. Hastalık başlangıçta kendini gizleyebilmektedir. Farklı nedenlere bağl...
Devamını Oku

Oksijenli Su İle Kulak Temizleme

Oksijenli su ile kulak temizleme, kulakların tıkanmasından dolayı uygulanmakta olan bir yöntemdir. Bu yöntemin uygulanması uzun zamanlardan beri kullanılmakt...
Devamını Oku

Kulak Kaşıntısı

Kulak kaşıntısı, vücudun dışarıya açılan beş duyu organı arasında olan kulakta sıcaklık artışıyla oluşan terleme ve enfeksiyonlar nedeniyle kaşınma hiss...
Devamını Oku

Orta Kulak Ameliyatı

Orta kulak ameliyatı, kulak ameliyatlarının çoğu orta kulak sorunları için yapılır. Bu da genellikle orta kulak iltihaplarında söz konusu olur. Orta kul...
Devamını Oku

Kulak Basıncı

Kulak basıncı, düzensizliğinin meydana getirdiği hastalığa “Barotravma” denir. Barotravma kulak zarının iç ve dış kısımları arasındaki basınç farklılığı...
Devamını Oku

Kulağın Altında Ağrı

Kulağın Altında Ağrı, oluşumu en fazla görülme nedeni olarak kulağın ortasında bulunan östaki borusunun tıkanması nedeniyle meydana gelmektedir. Bu tıkanmala...
Devamını Oku

Yutkunurken Kulaktan Ses Gelmesi

Yutkunurken kulaktan ses gelmesi, kulak iltihapları ve kulak enfeksiyonlarına bağlı olarak gerçekleşmekte olan bir durumdur. Bu hususta kulaktan çıt diy...
Devamını Oku

Kulak Ağrısı Nasıl Geçer

Kulak Ağrısı Nasıl Geçer, Kulak ağrısı bilindiği üzere hassas bir konudur. Genelde çocuklarda görülen bir rahatsızlık olsa da yetişkinlerde de görülmekt...
Devamını Oku

Ani İşitme Kaybı

Ani işitme kaybı, işitme duyusunun ani bir şekilde azalmasıyla yaşanan bir rahatsızlıktır. Tıbben 3 günden az sürede meydana gelen, birbirini takip eden...
Devamını Oku

İşitme Kaybı

İşitme kaybı, dış etkenlerle ya da yaşın ilerlemesiyle birlikte kulaklarda oluşan bir rahatsızlıktır. İnsanların sosyal iletişimini engelleyen ve toplum...
Devamını Oku

Kulak Arkası Ağrısı

Kulak arkası ağrısı oluşumu genellikle çocuklarda görülür fakat yetişkinlerde de sıklıkla rastlanan şikâyetlerden biridir. Kulak ağrısı çekenler bu ağrı...
Devamını Oku

Kulak Zarı Ameliyatı

Kulak zarı ameliyatı, dış ortam ve orta kulak boşluğunu ayıran, hava geçirmeyen ve çapı bir cm'den fazla olan kulak zarının genellikle çocukluk dönemler...
Devamını Oku

İç Kulak İltihabı

İç kulak iltihabı, labirent şeklinde olan denge sağlamamıza ve işitme duyumuzu kontrol altında tutan kulağın en içinde bulunan dokuların iltihaplanmasıd...
Devamını Oku

İşitme Cihazları

İşitme cihazları, işitme kaybı yaşayan kişilerin yaşam kalitesini arttırmak için üretilen işitme cihazları farklı çeşit ve özelliklerde kullanıcıların h...
Devamını Oku

Bebeklerde Kulak İltihabı

Bebeklerde kulak iltihabı, bebeklerde orta kulakta etkili olan kulak iltihabı özellikle 6 aylıktan itibaren etkili olmaya başlıyor. Bu çağdan itibaren b...
Devamını Oku

Kulak Kıllılığı

Kulak Kıllılığı, Sendromuna sebep olan gen Y kromozomu üzerinde yerini alır. Oysa kromozom etkeni yalnız babadan oğula geçen kulak kıllılığı, balık pull...
Devamını Oku

Orta Kulak İltihabına Ne İyi Gelir

Orta kulak enfeksiyonuna ne iyi gelir, Orta kulak enfeksiyonu yetişkinlere nazaran çocuklarda daha sık görülen bir sağlık problemidir. Kulağın orta kısmında ...
Devamını Oku

Aşırı Kulak Çınlaması

Kulak çınlamasına tıp dilinde " Tinnitus " adı verilir. Kulağın içinde sanki zil çalıyormuş gibi ses duyma olayıdır. Bu ses çok kalın veya çok ince bir ...
Devamını Oku

Kulak Tümörü

Kulak Tümörü, kulak yapısında çok nadir de olsa tümör gelişme olasılığı vardır. Kanser yapısında olan kötü tümörler tipik olarak hücrelerinin hızla bölü...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kulakta Ses Yankılanması
Kulak Zarı Çökmesi
Oksijenli Su İle Kulak Temizleme
Kulak Kaşıntısı
Orta Kulak Ameliyatı
Son Forum Konuları
Kızımın Küpe Delikleri Aşağıdan Delinmiş
Merhaba
Kulak Zarı Ameliyatıve Kulağın Onarımı
Kulak Tıkanıklığı
Aşırı Kulak Ağrısı
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024