Kulak Zarı Ameliyatı ve Sonrası Bakım
25 Temmuz 2024

Kulak Zarı Ameliyatı ve Sonrası Bakım

Kulak Zarı Ameliyatı

Kulak zarı ameliyatı, dış ortam ile orta kulak boşluğunu ayıran ve hava geçirmeyen kulak zarının delinmesi durumunda yapılan bir cerrahi müdahaledir. Genellikle çocukluk dönemlerinde oluşan bu delikler bazen kendiliğinden iyileşebilir. Ancak iyileşmediğinde, kulak içinde ciddi iltihaplar gelişebilir. Kulak iltihabı dışında, şiddetli patlamalar, uçuş gibi ani basınç farkları, darbeler ve yabancı cisimlerin kulağa sokulması da kulak zarında delikler oluşturabilir. Küçük zar deliklerinde sadece deliği kapatmaya yönelik ameliyat yeterli olurken, büyük deliklerde orta kulak kemikçikleri gibi yapıların onarılması gerekebilir.

Kulak Zarı Ameliyatının Amaçları

  • Kulak zarının görevini yerine getirmesini sağlamak. Böylece dış kulak yoluna su kaçtığında, orta kulakta iltihaplanma önlenmiş olur.
  • İşitme kalitesini artırmak. Kulak zarında titreşim yüzeyi artırıldığı için, ses dalgalarının titreşimi daha iyi iletilir.
  • Orta kulak iltihaplarından kaynaklanan menenjit, yüz felci ve beyin apsesi gibi hastalıkların önlenmesi.

Kulak Zarında Delik Oluşma Sebepleri

  • Orta kulak enfeksiyonu ve sürekli tekrarlaması durumunda kalıcı delikler oluşabilir.
  • Kulak kanalına yabancı maddelerin sokulması zarın delinmesine yol açabilir.
  • Yüksek basınç ya da ses travması zarda delik oluşturabilir.
  • Kulak tüpü yerleştirilmesi sırasında kalıcı delik oluşabilir.

Kulak Zarı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Taze delikler ya da küçük delikler, deliğin etrafı tazelenerek uyarılır veya yeni oluşan deliğin kenarları yaklaştırılarak kendiliğinden iyileşmesi sağlanır. İyileşme sırasında kulak zarına kalıp görevi görecek ince bir malzeme yapıştırılır. Delik kapandıktan sonra, yerleştirilen kalıp alınır. Büyük deliklerde bu işlem yeterli olmaz. Ameliyat genel veya lokal anestezi altında yapılabilir. Kulak bölgesinden alınan doku, zar dokusu veya kıkırdağa şekil verilerek kulak zarındaki deliğe yerleştirilir. Bu işleme "yama" adı verilir. Yama, iki hafta içinde dokuya entegre olarak zarın bir parçası haline gelir. Ameliyat sırasında iltihaplı dokular temizlenir ve kemikçiklerdeki eksiklikler giderilir. Kemikçiklerin düzeltilmesi mümkün değilse, kemikçik protezleri yapılır. Ameliyat mikroskobu altında mikro cerrahi aletler kullanılarak gerçekleştirilir. Yalnızca kulak zarının onarıldığı ameliyata "miringoplasti" adı verilir. Kulak zarına yapılan yamanın düşmemesi için orta kulak jelfom adı verilen emilebilen tampon ile desteklenebilir veya yamanın çevresi dokular arasında sıkıştırılır. Kulak zarına yapılan yamaya dikiş yapılmaz. Onarımdan sonra oluşan kulak zarı, normal kulak zarına çok yakın özellikte olur ve işitme normal hale döner. Ancak kemikçiklerde ciddi hasar varsa bir miktar işitme kaybı kaçınılmazdır.

Kulak Zarı Ameliyatlarının Komplikasyonları

Kulak zarındaki delik yeniden oluşabilir. Bu yüzden hastalar ameliyat sonrasında düzenli olarak kontrol edilmelidir. Nadiren de olsa, yüz siniri kulak kemiği içinden geçtiği için ameliyat sonrasında yüz felci görülebilir. Bu durum, yüz sinirinin doğuştan farklı bir rota izlediği hastalarda meydana gelir. Tat sinirinin de kulak içinden geçmesi nedeniyle zarar görmesi mümkündür, bu durum ağızda tat değişimine neden olabilir. Bu etkiler genellikle geçicidir. Bazı durumlarda doktorun iltihapları temizlemek için işitme kemikçiklerini devre dışı bırakması halinde işitme kaybı yaşanabilir. Bu durum protez kemikçiklerin yerleştirilmesiyle çözülebilir.

Kulak Zarı Ameliyatında Yamanın Başarısız Olma Sebepleri

Yamanın zar üzerinde tutmamasının nedeni, yamanın yerinden kayması veya erken dönemde geçirilen kulak enfeksiyonu olabilir. Şeker hastalığı, sigara kullanımı, böbrek hastalığı gibi etkenler yamanın tutma olasılığını azaltır. Ameliyatların %90 oranında başarılı olduğu söylenebilir.

Kulak Zarı Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat sonrasında doktorun uygun gördüğü zamanda kulak tamponları çıkarılır. Kulağın içine damla ilaç kullanılır. Bu süreçte ağır kaldırmaktan, burun temizlemekten kaçınmak gerekir. Bir ay boyunca ağır işlerden kaçınmak ve spor aktivitelerinden uzak durmak gerekir. Ameliyat sonrasında 1-2 ay uçak yolculuğu yapılmamalıdır. 3-6 ay süresince kulağın içine su kaçırmamaya dikkat edilmelidir. Kulağın içinden akıntı, iltihap gelmesi halinde, zarda sorun olduğu düşünülmeli ve doktora başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özerol

25 Temmuz 2024 Perşembe

Kulak zarı ameliyatından sonra kulağın içine damla kullanmak gerekiyor mu? Ayrıca, ameliyat sonrasındaki dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Özerol,

Kulak zarı ameliyatından sonra doktorunuzun tavsiye ettiği tedavi planına uymanız oldukça önemli. Çoğu durumda, iyileşmeyi desteklemek ve enfeksiyonu önlemek amacıyla kulağa damla kullanımı önerilebilir. Ancak, bu her hastada farklılık gösterebileceği için doktorunuzun özel talimatlarını takip etmeniz en doğrusu olacaktır.

Ameliyat sonrasında dikkat etmeniz gereken konular arasında şunlar bulunabilir:
- Kulağınızı su ve nemden koruyun. Banyo yaparken kulağınıza su kaçmaması için dikkatli olun.
- Doktorunuzun önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanın.
- Ağır fiziksel aktivitelerden ve ani baş hareketlerinden kaçının.
- Doktor kontrollerinizi aksatmayın ve herhangi bir olumsuz belirti fark ederseniz hemen doktorunuza başvurun.

Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kepçe Kulak Ameliyatı

Kepçe Kulak Ameliyatı

Popüler İçerikler

Kepçe Kulak Estetiği

Kepçe Kulak Estetiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İç Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

İç Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Kepçe Kulak Tedavisi

Bebeklerde Kepçe Kulak Tedavisi

Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bebeklerde İşitme Testi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde İşitme Testi Nasıl Yapılır?

Kulak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Kıllılığı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak Kıllılığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kulak Zarının Özellikleri

Kulak Zarının Özellikleri