Kulak Damlası; Dış ve orta kulak hastalıklarında, kulak yolunun yumuşatılmasına yardımcı olan ve aynı zamanda hastalığın daha kısa sürede iyileşmesini sağlayan ilaçlardır.
Kulak damlasının kullanıldığı hastalıklar:
- Zarda delinmenin olduğu orta kulak iltihabı
- Dış kulak iltihabı
- Dış kulak yolu egzeması
- Kulak kiri temizliği
Kulak Damlasının Türleri ve İşlevleri:
Antibiyotikli Kulak Damlalar: Genellikle dış kulak hastalığında ve kulak zarını delmiş olan orta kulak iltihaplarında kullanılmaktadır.
Antimikotik Damlalar: Kulak mantarı olan hastalar için kullanılmaktadır.
Gliserin: Kulak temizliğini daha rahat yapabilmek için kulak kirini yumuşatmaya yarayan bir damladır.
Steroid Damlalar: Dış kulak ve orta kulaktaki ödemi azalmak için kullanılır. Yanı sıra dış kulak ve orta kulak iltihabı, cilt hastalıkları ve dış kulak egzemasında da kullanılmaktadır.
Antiseptik Damlalar: Dış kulak ve orta kulak iltihaplarında, kulak mantarında kullanılan ilaç türüdür fakat farklı olarak eczane tarafından belirli formüllere göre hazırlanan ilaçlardır.
Kulak damlası kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar:
- Fazla miktarda alkol içeren kulak damlaları uzun süre kullanılmamalıdır.
- Kulak kiri temizliği için; kulak zarının hassasiyeti, kulak zarının delik olup olmadığı bilinemeyeceğinden doktora muayene olmadan, yalnızca eczaneye danışarak kulak damlası almamak gerekir.
- Kulak damlaları ağızdan veya enjeksiyonla kullanılmamalıdır.
- Kulak damlası kullanmadan önce el temizliğine dikkat edilmelidir.
- İlaç kutusundan çıkan bilgilendirme yazısı (prospektüs) mutlaka okunmalıdır.
- Gliserin içerikli damlalar açıldıktan kısa bir süre sonra tüketilmelidir.
- Soğuk damlanın kulağa damlatılması uygun olmadığından saklama koşullarına dikkat edilmelidir. gerekirse avuç içerisinde 5 dakika ısıtılarak kullanılır hale getirilebilir. Soğuk damla kullanıldığı taktirde bayılmaya ve şiddetli baş dönmesine neden olabilmektedir.
- Damla kullanıldıktan sonra kulaktan kan gelmesi, işitme kaybı, baş dönmesi gibi belirgin rahatsızlıklar olduğu taktirde mutlaka doktora başvurmak gerekmektedir.
- Kulak damlasının açılıp kullanılmaya başlandığı tarih bir yere not edilmelidir ve genellikle 15 günü geçmeyecek şekilde kullanılmalıdır.
Kulak damlasını kullanırken alınacak pozisyon:
Tedavinin uygulanacağı kulak tavana bakacak şekilde, baş yana yatırılmalıdır.
Kulak kepçesi arkaya ve yukarı doğru çekilmelidir.
Önerilen miktarda damla kulağa damlatılmalıdır ve 5-10 dakika pozisyon değişikliği yapmadan damlanın iyice nüfuz etmesi açısından beklenmelidir.