Kulak İltihabı Belirtileri
Kulak iltihabı, kulakta iltihap sonucu gelişen hastalıkları tanımlayan genel bir ifadedir. Kulakta bulunan üç anatomik bölgenin her birinin ayrı iltihabi hastalığı bulunmaktadır. Bu bölgeler dış kulak, orta kulak ve iç kulaktır. Kulak iltihabı terimi genellikle orta kulak iltihabını ifade etmek için kullanılır. Orta kulak iltihabı, tıbbi literatürde otitis media olarak bilinir ve farklı belirtiler ile tedavi yöntemleri gerektiren çeşitli iltihabi durumları kapsamaktadır. Bu iltihapların ortak özellikleri arasında orta kulakta gelişmeleri, mukoza patolojileri zemininde ortaya çıkmaları ve tuba problemlerinin orta kulakla ilgili olması bulunmaktadır.
Orta Kulak İltihabı Çeşitleri
Orta kulakta gelişen iltihaplanmalar, pek çok hastalık tablosunu içerir. Bu hastalıklar arasında akut kulak iltihabı, efüzyonlu kulak iltihabı ve kronik kulak iltihabı öne çıkar. Akut iltihaplanma bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda ani olarak gelişirken, efüzyonlu iltihaplanmalar bakteriyel enfeksiyonlar, mukoza reaksiyonları ve tubal disfonksiyonların birleşimiyle sinsi bir şekilde ortaya çıkar. Kronik iltihaplanma ise diğer iki iltihaplanmanın zemininde gelişen ve yıllarca devam eden türlerdir. Bu iltihaplanmalar farklı belirtiler göstererek gelişirler, ancak rahatsızlığın ortak belirtileri arasında işitme kaybı ve kulakta ağrı hissedilmesi bulunmaktadır.
Akut Kulak İltihabı Belirtileri
- Ani olarak gelişen bu iltihaplanmalar, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının sonrasında görülür. Hastalarda tubal disfonksiyona bağlı olarak kulak dolgunluğu, kulak sızısı, dirençli kulak ağrısı ve ciddi oranda işitme kaybı görülür. Küçük çocuklarda ateş, iştahsızlık, huzursuzluk, ağlama, uykusuzluk, ishal ve kusma gibi belirtiler de gözlemlenebilir. Ayrıca bebeklerde elini kulağa götürme ve hastalığa eşlik eden üst solunum yolu enfeksiyonu da kulak iltihabının olabileceğini düşündürmelidir.
Efüzyonlu Kulak İltihabı Belirtileri
- Sinsice gelişen ve yıllarca devam eden bu iltihapta, orta kulakta sıvı birikmesi karakterize özelliktedir. Bu nedenle bu durum kulak sıvısı olarak bilinir. Bu rahatsızlıkta çocuklarda hafif işitme kaybı ve hafif denge kaybı dışında fazla bir belirti görülmez. Yetişkin hastalarda en önemli belirti işitme kaybıdır.
Kronik Kulak İltihabı Belirtileri
- Bu tür iltihaplanmalarda yıllar içinde gelişen kalıcı bir kulak iltihabı oluşur. Rahatsızlık kemikçikler, zar ve mukoza patolojileriyle karakterize olmuştur. Erken dönem çocuklukta başlayan iltihaplanmaya ancak 8-10 yaşında tanı konabilir. Basit formunda sadece kulak zarında delik bulunurken, ilerleyen hali zar ve kemik harabiyeti ve kemik erimesi göstermektedir. Bu iltihaplanmada ağrının yanı sıra cerahatli kulak akıntısı da görülmektedir. Kulakta olan ağrı, konum değiştirildiğinde değişim gösterir; eğilirken veya kalkarken artarken, dik durulduğunda azalır. Zarın basınçla delinmesi halinde ağrıda azalma görülür ve bu durumda kulaktan yeşilimsi ya da kanlı bir akıntı gelir.
|
Kulak dolgunluğu ve dirençli kulak ağrısı yaşıyorum, bu belirtiler akut kulak iltihabına mı işaret ediyor? Ayrıca, çocuklarda iştahsızlık ve uykusuzluk gibi belirtiler de varsa ne yapmalıyız?
Cevap yazNikân, kulak dolgunluğu ve dirençli kulak ağrısı yaşaman, akut kulak iltihabının belirtileri olabilir. Bu durumda bir kulak burun boğaz doktoruna görünmen faydalı olacaktır. Doktor, muayene ve gerekli görürse tetkikler yaparak kesin tanıyı koyabilir.
Eğer çocuklarda da iştahsızlık, uykusuzluk gibi belirtiler varsa, bu durum onların da rahatsızlıktan etkilenmiş olabileceğini gösterebilir. Çocukların daha hassas olduklarını unutmadan, onları da bir doktora götürmek en doğru adım olur. Erken teşhis ve tedavi, hem senin hem de çocukların rahatsızlığının ilerlemeden önlenmesini sağlayacaktır. Geçmiş olsun!