Kulak deldirme işlemi için kuyumcu, dövme dükkanları ve benzeri hjyenik olmayan yerlerden çok hijyenik şartların kullanıldığından şüphe duymadığınız ve bu işlemi yapan sağlık kurumlarını tercih seçmelisiniz. İşlemi yapacak olan kişi steril eldiven giymeli, delik açılacak olan bölge sterilize edici özel solüsyonlarla temizlenmeli, delme işleminde yararlanılacak olan küpe steril olarak özel tabancaya geçirilmeli ve kulak böyle delinmelidir. Delmek için kulağın kıkırdaksız olan meme kısmı tercih edilmeli, enfeksiyona açık olan, daha az kanlanan ve kıkırdak içeren kulağın diğer yerleri pek seçilmemelidir. Sizler de bu nedenle kulak memesi dışındaki kısımların delinmesi için ısrarcı davranmamalısınız. Kulak delmede kullanılacak olan küpe sallantısız, en az allerjik olan titanyum ve ya altın olmalıdır. Sıkı ve ufak küpe klipsleri tercih edilmemelidir. Bir çok kulak burun boğaz uzmanı, tabanca tekniği yerine cerrahi olarak küpe deliği açma şeklini seçmektedir. Diğer yöntemden daha steril, daha az ağrılı ve daha güvenli bir tekniktir. Deldirme işlemi sonrasında herhangi bir problem olmadıkça iyileşme periyodu olan 6 hafta boyunca küpeyi çıkarmamalısınız. Ayrıca halka açık telefon ahizelerini kulağınıza yerleştirmemeli, yastık kılıfınızı düzenli yenilemeli, küpenizi ellerinizi yıkamadan tutmamalısınız.
Günde 2 defa eller sabunlandıktan sonra küpeyi çıkarmadan küpe delik içinde 3 kez döndürülmeli, deliğin ön ve arka kısmı ucu kolonyalı papiks ile temizlenmelidir. Kulak deldirenlerin ortalama %30’unda birkaç gün ya da hafta dahilinde minör komplikasyonların olduğu görülmektedir.
En sık görüleni ise yaralı kısmın enfeksiyon kapmasıdır. Delik çevresinde kızarıklık, sıcaklık, hassasiyet, ağrı, kötü kokulu sarı, yeşil bir akıntı olması enfeksiyon belirtileridir. Bu durumda iltihap yayılmadan kesinlikle bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. Aksi takdirde tüm kulak kepçesine yayılabilen ve kıkırdakta erimeye neden olan, ağrılı, ateşe ve vücutta halsizliğe yol açan şiddetli bir enfeksiyon belirebilir. Bu tarz durumlarda küpeyi çıkartıp, kabuk ve akıntıları temizlemeliyiz, akıntı mevcutsa kültür alıp, ilaç tedavisini ona uygun düzenlemeliyiz, yara yerini özel antiseptikli solüsyonlarla temizledikten sonra delik ön ve arka tarafı ile küpe klipsine antibiyotikli krem sürüp, küpeyi tekrar yerine yerleştirmeliyiz. Temizleme işlemini günde 3 kez tekrarlqmalıyız.
Diğer bir olumsuzluk metal alerjisidir. Deldirme işlemi altın küpe ile gerçekleştirilmekteyse de, bazı alerjik kişilerde kullanılan tabancanın nikel kaplaması bile reaksiyon yaratabilmektedir. Alerjik kişilerde yara iyileşmesinin gerçek anlamda tamamlanacağı 6. aya kadar nikel içeren küpeler takmaması gerekmektedir. Eğer bunları dikkate almamış ve taktığınız küpe deliğinin etrafı kızarık, kaşıntılı ve sulanıyor ise alerji ortaya çıkmıştır. Bu durumda küpeyi çıkarmalı ve bir uzmana danışmalısınız.
Farklı bir komplikasyon da küpe arkası klipsinin deri altına kaçmasıdır. Bunun sebebi klipsin küçük seçilmesi veya tahriş sonucu arka deliğin genişlemesidir. Bu durumda küpeyi çıkarmaya çalışmamalısınız ve bir uzmana danışmalısınız. Delik iyileştikten sonra da hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Küpeler takılmadan önce alkol ve ya kolonya ile temizlenmeli, küpeyi ellerinizi yıkadıktan sonra takmalı, gece yatarken deliğin havalanması için küpeler çıkarılmalıdır.
Çoğunlukla erken dönemde görülebilecek bir başka komplikasyon, özellikle büyük sallantılı küpe tercih edenlerde, küpenin yanlışlıkla bir yere takılması sonucu kulak memesinin yırtılmasıdır. Bunu önlemek için spor yaparken, ufak çocuklarla oynarken, dans ederken ve ya saçlar temizlenirken küpeler çıkarılmalıdır. Bu tarz bir durumda kanayan yeri temiz bir parça kuru pamuk ve ya steril tampon ile 5-10 dakika süreyle tutup, elinizi hiç kaldırmadan iki tarafından parmaklarınızla sıkıştırıp baskı uygulamalı ve en kısa sürede bir uzmana danışmalısınız.
Geç dönemlerde görülen bir diğer komplikasyon ise keloid denen kabarık yara türüdür. Tedavisi uzmanlar tarafından gerçekleştirilmelidir