Kulak TemizlemeKulak temizliği sırasında pek çok yanlışlık ve hata yapılmaktadır. Özellikle banyo sonrasında kulak temizleme çubukları kullanılarak kulakların içi temizlenmeye çalışılır. Ancak, kulakların temizliği vücudun temizlenmesi gibi rutin olarak yapılması gereken bir işlem değildir. Kulaklarınız dış kulak kiri yapıyorsa, bu durum dış kulak yolunuzun tıkanmasına sebep olabilir ve işitme duyunuzda zayıflama meydana gelebilir. Bu nedenle kulakların temizlenmesi gerekebilir, ancak bu temizliğin aşırıya kaçılmadan yapılması önemlidir. Kulak kiri dediğimiz yağlı madde aslında kulağı dış etkenlerden korumak amacıyla üretilir. Kulak kiri bulunduğu yeri nemli tutar ve kulağın çok sık temizlenmesi veya kulak kirinin yok edilmesi, bölgenin kurumasına ve kaşıntıya sebep olabilir. Kulak Kanalının Kendini Temizleme Özelliği Var Mı?Kulak zarından kulak kanalının girişine kadar olan hareketlilik, kulağın kendini temizleme özelliğini sağlamaktadır. Kulağın içinde bulunan sebase ve seruminoz bez salgılarının karışımından oluşan sarı kahverengi renkteki serumen maddesi, içerdiği yağ asitleri sayesinde antibakteriyel etki göstermektedir. Bu madde normal oranlarda olduğunda kulağın içini nemlendiren ve asit-baz dengesini sağlayan bir salgıdır. Kulakta bariyer oluşturarak, kulağı sudan korur ve dış ortamdan gelen toz ve zararlı maddelerin kulağın iç bölümlerine gitmesini engeller. Bu sebeple kulak kirini kulağı koruyan bir madde olarak kabul etmeli ve kulağı temizleme görevini kendine bırakmalısınız. Kulağınızda sizi rahatsız eden, kulak kepçesinde gözle görülen bir akıntının olması halinde, dış kulak bölümünü temiz bir bez ya da nemli bir pamuk yardımıyla silebilirsiniz. Kulağın Kendini Temizlemesi Hangi Durumlarda Engellenir?Kulak kanalının kendini temizleme özelliği bazı durumlarda engellenebilir:
İşitme cihazı takanlar, çağrı merkezinde çalışan ve kulaklık kullanan kişiler, serumenin kulağın iç kısımlarına itilmesine neden olabilirler. Bu kişilerde tıkayıcı kir oluşumu daha yüksek olabilir. Kulak Temizliğinde Yapılan Hatalar Nelerdir?Kulak temizliği sırasında yapılan bazı hatalar şunlardır:
Kulak Temizleme Nasıl Yapılmalıdır?Kulaklarında fazla miktarda kulak kiri üretimi olan ve işitme cihazı kullanan kişiler, doktorun önerisiyle 6-12 ay periyotlarla kulak temizliği yaptırabilir. Uygun koşullarda yapılacak kulak temizliği, bilinenin aksine asla alışkanlık yapmayacaktır. Kulak zarı delik olmayan kişiler, içerideki serumenin yumuşayarak atılması için, haftada bir defa banyodan önce kulaklarına 3-4 damla gliserin damlatabilirler. Kulak kirleri doktorlar tarafından, mikroskop altında, aspiratör ve özel aletlerle temizlenmektedir. Suyla yıkama yöntemi olan irrigasyon, sıkça kullanılan kulak temizleme yöntemleri arasındadır. Ancak bu yöntemde kulak zarı görülmediğinden, zarda delinme ve parçacıkların orta kulağa kaçmasına neden olabilir. Ayrıca kulak zarında olan delikleri daha fazla büyütme ve enfeksiyonlara neden olma riski olabilir. |
Kulak temizliği konusunda dikkatli olmak çok önemli. Kulağınıza oksijenli su damlatmak, kulak kirini yumuşatmaya yardımcı olabilir. Ancak bu işlemi yaparken, dikkatli olmalı ve kulak zarınıza zarar vermemek için önerilen yöntemlere uymalısınız. Aksi takdirde, istenmeyen sonuçlar doğabilir.
Cevap yazKulak Temizliği Önemlidir
Doğanbike, kulak temizliği gerçekten de dikkat gerektiren bir konudur. Kulak zarına zarar vermemek için uygulanan yöntemlerin doğru olması büyük bir önem taşır. Oksijenli su kullanımı, kulağınızdaki kiri yumuşatmak için etkili bir yöntem olabilir, ancak bu işlemi yaparken dikkatli olmalısınız. Kulak kiri, kulak zarını koruyan bir tabaka olduğundan, aşırı müdahale etmek zararlı olabilir.
Doğru Yöntemler
Kulak temizliği için en iyi yaklaşım, gerektiğinde uzman bir doktora danışmaktır. Kulaklarınıza zarar vermeden sağlıklı bir temizlik sağlamanın yollarını öğrenmek, uzun vadede işitme sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, kulak temizliği ile ilgili doğru bilgilere ulaşmak ve gereksiz yere kulak içine yabancı cisimler sokmamak da önemlidir. Unutmayın, sağlığınızı riske atmadan dikkatli bir şekilde hareket etmek her zaman en iyisidir.
Banyo sonrasında kulak temizleme çubukları kullanarak kulakları temizlemem gerektiğini düşünüyordum, ancak bu yanlış mış? Kulak kiri aslında kulağı koruyan bir madde mi? Kendi kendine temizleme özelliği olan kulaklarımı neden temizlemeye çalışmalıyım?
Cevap yazSevgili Lemehât,
Kulak temizleme çubukları kullanma konusunda haklısın; aslında bu çubuklar kulak kirini daha da içeri itebilir ve kulak kanalına zarar verebilir. Evet, kulak kiri (serumen) kulağı koruyan doğal bir maddedir ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Kulaklar, kendilerini temizleme yeteneğine sahiptir. Kulak kiri, dışarıya doğru doğal bir şekilde hareket eder ve dışarı atılır. Bu yüzden, kulaklarını temizlemeye çalışmak yerine, kulak kiri birikimi veya rahatsızlık hissedersen bir uzmana danışman daha doğru olacaktır. Sağlıklı günler dilerim!